sznycel cielęcy
dania główne WYTRAWNIE

Sznycel cielęcy (wiedeński)

Sznycel cielęcy

Pyszne sznycle z mięsa cielęcego. Ten delikatny smak mięsa jest naprawdę bardzo wyjątkowy. Koniecznie trzeba go spróbować. Nie potrzeba żadnych przypraw poza solą i odrobiną pieprzu. Przyprawy zniszczyłyby delikatny smak cielęciny.

Składniki:

  • 2 plastry mięsa cielęcego (z udźca)
  • 1 jajko
  • kilka łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz czarny
  • 2-3 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Plastry mięsa dobrze rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i niewielką ilością pieprzu.

W misce roztrzepać jajko. Plastry obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać masło. Smażyć 4-5 minut z każdej strony na złocisty kolor.

Podawać z gotowanymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw, lub innymi ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się również pieczone ziemniaczki lub frytki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *