Krem z pieczonej dyni i pieczonej papryki. Po upieczeniu warzywa nabierają fantastycznego smaku. Krem jest lekko pikantny, świetnie doprawiony. Idealna, rozgrzewająca jesienna zupa.
Składniki:
- 1,2 kg obranej dyni
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- 1/2 kg pomidorów
- 1 marchew
- 200 g ziemniaków
- 1 mały por
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- szczypta świeżo tartej gałki muszkatałowej
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- szczypta wędzonej papryki
- 1 łyżka masła
- 500 ml wody lub bulionu warzywnego
- sól
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju lub oliwy
Sposób przygotowania:
1. Obraną dynię ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Natrzeć olejem lub oliwą i oprószyć solą.
2. Papryki przekroić na połówki. Pomidory naciąć w krzyż i również ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą lub olejem.
3. Obie blachy włożyć do piekarnika i piec z termoobiegiem 180 stopni 40 minut.
4. W dużym garnku na maśle podsmażyć pokrojony w plasterki por. Dodać czosnek, posiekany imbir i chili oraz słodką mieloną paprykę, oraz wędzoną paprykę. Smażyć jeszcze chwilkę. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz pokrojoną w plasterki marchew.
5. Zalać wodą. Gotować kilka minut. Gdy ziemniaki będą podgotowane, dodać obraną ze skórki paprykę, dynię oraz obrane pomidory. Gotować do miękkości. Zblendować.
6. Doprawić solą, sokiem z cytryny, świeżo tartą gałką muszkatałową, oraz w razie potrzeby chili.