krem z dyni i papryki
wegetariańskie WYTRAWNIE zupy

Krem z pieczonej dyni i papryki

Krem z pieczonej dyni i pieczonej papryki. Po upieczeniu warzywa nabierają fantastycznego smaku. Krem jest lekko pikantny, świetnie doprawiony. Idealna, rozgrzewająca jesienna zupa. 

Składniki:

  • 1,2 kg obranej dyni
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 1/2 kg pomidorów
  • 1 marchew
  • 200 g ziemniaków
  • 1 mały por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1/2 łyżeczki płatków chili 
  • szczypta świeżo tartej gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • szczypta wędzonej papryki
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml wody lub bulionu warzywnego
  • sól
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju lub oliwy

Sposób przygotowania:
1. Obraną dynię ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Natrzeć olejem lub oliwą i oprószyć solą. 

pieczona dynia

2. Papryki przekroić na połówki. Pomidory naciąć w krzyż i również ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą lub olejem. 
3. Obie blachy włożyć do piekarnika i piec z termoobiegiem 180 stopni 40 minut. 
4. W dużym garnku na maśle podsmażyć pokrojony w plasterki por. Dodać czosnek, posiekany imbir i chili oraz słodką mieloną paprykę, oraz wędzoną paprykę. Smażyć jeszcze chwilkę. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz pokrojoną w plasterki marchew. 
5. Zalać wodą. Gotować kilka minut. Gdy ziemniaki będą podgotowane, dodać obraną ze skórki paprykę, dynię oraz obrane pomidory. Gotować do miękkości. Zblendować. 
6. Doprawić solą, sokiem z cytryny, świeżo tartą gałką muszkatałową, oraz  w razie potrzeby chili. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *