
Jeżeli wyjdzie Wam za dużo masy na babkę ziemniaczaną, lub nie możecie się doczekać zanim się ona upiecze. Z powodzeniem można ją usmażyć na patelni. Tak jak zwykłe placki ziemniaczane. W smaku są jak babka ziemniaczana. Połączenie ziemniaków z kiełbaską sprawdza się zawsze.
Składniki (spora porcja):
- 1,5 kg obranych ziemniaków
- 1 cebula
- 100 g boczku
- 180-200 g kiełbasy
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (przy mniej mączystych ziemniakach)
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 kopiasta łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę lub cienkie paski. Na suchej patelni podsmażyć kiełbasę i boczek, aż ładnie się zarumienią, a nadmiar tłuszczu się wytopi. Zdjąć z patelni.

- Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków. Zetrzeć również cebulę. Masę porcjami odcedzić na sitku z nadmiaru płynu. Płyn po odcedzeniu ziemniaków odstawić na kilka minut. Następnie zlać ciecz, a osiadłą na dnie naczynia mąkę przenieść do ziemniaków.
- Do masy ziemniaczanej dodać jajka, przestudzony boczek z kiełbasą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz mąkę. Wymieszać.

- Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Wykładać po łyżce masy. Lekko ją rozpłaszczyć. Smażyć po ok. 4 minuty z każdej strony, na złocisty kolor.