placki ziemniaczane z kiełbasą
dania główne WYTRAWNIE

Placki ziemniaczane z kiełbasą

Jeżeli wyjdzie Wam za dużo masy na babkę ziemniaczaną, lub nie możecie się doczekać zanim się ona upiecze. Z powodzeniem można ją usmażyć na patelni. Tak jak zwykłe placki ziemniaczane. W smaku są jak babka ziemniaczana. Połączenie ziemniaków z kiełbaską sprawdza się zawsze.

Składniki (spora porcja):

  • 1,5 kg obranych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 100 g boczku
  • 180-200 g kiełbasy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (przy mniej mączystych ziemniakach)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 kopiasta łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę lub cienkie paski. Na suchej patelni podsmażyć kiełbasę i boczek, aż ładnie się zarumienią, a nadmiar tłuszczu się wytopi. Zdjąć z patelni.
  1. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków. Zetrzeć również cebulę. Masę porcjami odcedzić na sitku z nadmiaru płynu. Płyn po odcedzeniu ziemniaków odstawić na kilka minut. Następnie zlać ciecz, a osiadłą na dnie naczynia mąkę przenieść do ziemniaków.
  2. Do masy ziemniaczanej dodać jajka, przestudzony boczek z kiełbasą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz mąkę. Wymieszać.
  1. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Wykładać po łyżce masy. Lekko ją rozpłaszczyć. Smażyć po ok. 4 minuty z każdej strony, na złocisty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *