Smaczne serowo-warzywno-mięsne, pełne smaku kolety. Idealne do hamburgerów i do obiadu. Fajny sposób na zmniejszenie ilości mięsa w diecie i zastąpienie go większą ilością warzyw. Kolety są pieczone w piekarniku, a co za tym idzie mają mniej kalorii.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego z szynki
- 1 cukinia
- 120 g sera
- 1 marchew
- 1 mała czerwona cebula
- pieprz czarny
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta granulowanego czosnku
- pęczek koperku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
Sposób przygotowania:
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, oprószyć solą i odstawić.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać.
- Mięso mielone przełożyć do miski dodać marchew, odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, cebulę, ser, posiekany pęczek koperku, surowe jajko, 2 łyżki bułki tartej, oraz przyprawy: sól, pieprz, czosnek. Całą masę wyrobić rękoma, aż masa będzie zwarta.
- Formować nieduże kolteciki, a następnie każdy obtoczyć w bułce tartej.
- Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, ok. 30-35 minut. W połowie pieczenia odwrócić kolety na drugą stronę.