kotlety z serem i warzywami
dania główne WYTRAWNIE

Pieczone kotlety z serem i warzywami

Smaczne serowo-warzywno-mięsne, pełne smaku kolety. Idealne do hamburgerów i do obiadu. Fajny sposób na zmniejszenie ilości mięsa w diecie i zastąpienie go większą ilością warzyw. Kolety są pieczone w piekarniku, a co za tym idzie mają mniej kalorii.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 cukinia
  • 120 g sera
  • 1 marchew
  • 1 mała czerwona cebula
  • pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta granulowanego czosnku
  • pęczek koperku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, oprószyć solą i odstawić.
  2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać.
  3. Mięso mielone przełożyć do miski dodać marchew, odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, cebulę, ser, posiekany pęczek koperku, surowe jajko, 2 łyżki bułki tartej, oraz przyprawy: sól, pieprz, czosnek. Całą masę wyrobić rękoma, aż masa będzie zwarta.
  4. Formować nieduże kolteciki, a następnie każdy obtoczyć w bułce tartej.
  5. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, ok. 30-35 minut. W połowie pieczenia odwrócić kolety na drugą stronę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *