pieczone filety z kurczaka
dania główne pieczenie, pasztety, pasty kanapkowe WYTRAWNIE

Pieczone, pikantne filety z curry

Na kanapki upiekłam ostre filety curry. Są bardzo pikantne, jednak w bułce z dodatkami komponują się wyśmienicie! Papryka Bhut Jolokia (Naga Jolokia) jest naprawdę ostra, w skali Scovillea’a ma ponad 1 milion, dla porównania sos Tabasco ma 3,5 tysiąca, a papryka jalapeno ok. 5 tysięcy. Możecie spokojnie zastąpić tą paprykę płatkami chili, bo nie każdy lubi aż takie ostre. Upieczone filety nadają się na kanapki, do sałatek lub jako danie obiadowe.

Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka płatków papryki bhut jolokia (naprawdę ostra papryka) lub płatków chili
  • 2 łyżki masła
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyścić, a następnie natrzeć przyprawami. Marynować godzinę w lodówce.
  2. Przenieść do rękawa do pieczenia. Na wierzch położyć 2 łyżki masła. Dzięki temu mięso będzie bardzo soczyste. Rękaw zamknąć, a następnie nakłuć w kilku miejscach, aby tworząca się para mogła swobodnie uchodzić.
  3. Piec w piekarniku nagranym do 190 stopni, ok. 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *