Na kanapki upiekłam ostre filety curry. Są bardzo pikantne, jednak w bułce z dodatkami komponują się wyśmienicie! Papryka Bhut Jolokia (Naga Jolokia) jest naprawdę ostra, w skali Scovillea’a ma ponad 1 milion, dla porównania sos Tabasco ma 3,5 tysiąca, a papryka jalapeno ok. 5 tysięcy. Możecie spokojnie zastąpić tą paprykę płatkami chili, bo nie każdy lubi aż takie ostre. Upieczone filety nadają się na kanapki, do sałatek lub jako danie obiadowe.
Składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka płatków papryki bhut jolokia (naprawdę ostra papryka) lub płatków chili
- 2 łyżki masła
- rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyścić, a następnie natrzeć przyprawami. Marynować godzinę w lodówce.
- Przenieść do rękawa do pieczenia. Na wierzch położyć 2 łyżki masła. Dzięki temu mięso będzie bardzo soczyste. Rękaw zamknąć, a następnie nakłuć w kilku miejscach, aby tworząca się para mogła swobodnie uchodzić.
- Piec w piekarniku nagranym do 190 stopni, ok. 30 minut.