Zapiekanka makaronowa z szynką, pieczarkami i brokułem, zapieczona w sosie beszamelowym. Świetnie wyjdzie także z sosem śmietanowym. Pyszne, sycące danie, które można przygotować nawet dzień wcześniej, a przed pieczeniem zalać sosem beszamelowym i zapiec.
Składniki: (1 duże naczynie naczynie żaroodporne, lub 2 małe)
- 260 g makaronu kokardki
- 100 g szynki
- 1 brokuł
- 300 g pieczarek
- 100-120 g szynki
- 3 płaskie łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 50 g parmezanu
- 50 g żółtego sera
- szczypta chili lub pieprzu cayenne
- szczypta gałki muszkatałowej
- 40 g żółtego sera do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować al dente. Brokuł podzielić na różyczki, a następnie gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić. Szynkę pokroić kostkę. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na łyżce masła na rumiano.
2. Makaron wymieszać z szynką, pieczarkami i brokułem. Przenieść do naczynia żaroodpornego.
3. Do niedużego garnka przełożyć 2 łyżki masła. Dodać mąkę. Smażyć chwilkę, intensywnie mieszając, aby nie przypalić. Dodać mleko wciąż mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodać ser, sól, chili, gałkę muszkatałową. Zagotować, gotować chwilę na niedużym ogniu mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Powstałym sosem zalać zapiekankę. Wierzch posypać pozostałym serem. Piec w 200 stopniach ok. 20 minut.