Omlet z piekarnika to świetna sprawa. A w połączeniu z przysmażonymi kawałkami bekonu, oraz zielonym groszkiem, to już w ogóle petarda. Bardzo fajne i pyszne połączenie. Pyszne, sycące śniadanie.
Składniki ( 2 osobowa porcja):
- 3 jajka rozm. L
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała puszka zielonego groszku
- 1 czerwona cebula
- 100 g boczku parzonego lub wędzonego
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
1. Boczek drobno pokroić, podsmażyć na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi, a boczek się zarumieni.
2. Dodać pokrojoną w półksiężyce cebulę. Chwilę podsmażyć. Przestudzić.
3. Jajka ubić ze szczyptą soli na puszystą masę. Dodać odsączony z zalewy zielony groszek, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz podsmażony wcześniej boczek z cebulą. Dodać szczyptę czarnego pieprzu. Wymieszać łyżką.
4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego o średnicy ok. 19 cm. lub blaszki wysmarowanej masłem. Jeżeli naczynie lub blaszka będą większe, to czas pieczenia skróci się o kilka minut.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut.