omlet pieczony z boczkiem i groszkiem
śniadanie WYTRAWNIE

Pieczony omlet z boczkiem i zielonym groszkiem

Omlet z piekarnika to świetna sprawa. A w połączeniu z przysmażonymi kawałkami bekonu, oraz zielonym groszkiem, to już w ogóle petarda. Bardzo fajne i pyszne połączenie. Pyszne, sycące śniadanie.


Składniki ( 2 osobowa porcja):

  • 3 jajka rozm. L
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała puszka zielonego groszku 
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g boczku parzonego lub wędzonego
  • sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

1. Boczek drobno pokroić, podsmażyć na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi, a boczek się zarumieni. 

2. Dodać pokrojoną w półksiężyce cebulę. Chwilę podsmażyć. Przestudzić.

3. Jajka ubić ze szczyptą soli na puszystą masę. Dodać odsączony z zalewy zielony groszek, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz podsmażony wcześniej boczek z cebulą. Dodać szczyptę czarnego pieprzu. Wymieszać łyżką. 

4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego o średnicy ok. 19 cm. lub blaszki wysmarowanej masłem. Jeżeli naczynie lub blaszka będą większe, to czas pieczenia skróci się o kilka minut. 

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *