bułki na zakwasie
bułki bułki na zakwasie PIECZYWO wegańskie

Bułki pszenno-żytnie na zakwasie

bułki na zakwasie
bułki na zakwasie

Pyszne, chrupiące, domowe pieczywo. Są to bułeczki z przewagą mąki pszennej, z dodatkiem mąki żytniej. To moje pierwsze bułki na zakwasie i na prawdę wyszły świetnie. Przykryte bawełnianą ściereczką, na drugi dzień pozostały chrupiące. 

Składniki:

Zaczyn:

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 100 g mąki żytniej
  • 100 g wody (przegotowanej ostudzonej, lub filtrowanej)

Pozostałe składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 730
  • 1,5-2 łyżeczki soli
  • 8 g świeżych drożdży
  • 200-210 g wody (przegotowana ostudzona lub filtrowana)

Sposób przygotowania:
Zakwas żytni musi być dokarmiony 12 godz. wcześniej i pozostawiony w temp. pokojowej.
1. Składniki na zaczyn wymieszać. Przełożyć do plastikowego lub szklanego pojemnika. Przykryć ściereczką lub wieczkiem pojemnika. Nie może być szczelnie zamknięte. Musi być dostęp powietrza. Odstawić na 8-10 h. Zwykle wieczorem dokarmiam zakwas. Rano robię zaczyn, a wieczorem po powrocie z pracy piekę pieczywo. Dokarmianie zakwasu, czy sporządzanie zaczynu zajmuje naprawdę chwilkę. 
2. Gdy zaczyn już odczeka swoje 8-10 h będą widoczne pęcherzyki powietrza. Do miski wsypać mąkę pszenną, rozpuszczone w wodzie drożdże, sól oraz zaczyn. Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-2h. aż podwoi swoją objętość. 
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych porcji. Z każdej uformować dowolny kształt bułki. Układać je na piekarnikowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut. 
4. Wyrośnięte bułeczki naciąć wzdłuż nożem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 25 minut. 

bułki na zakwasie
domowe bułki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *