Pyszne, chrupiące, domowe pieczywo. Są to bułeczki z przewagą mąki pszennej, z dodatkiem mąki żytniej. To moje pierwsze bułki na zakwasie i na prawdę wyszły świetnie. Przykryte bawełnianą ściereczką, na drugi dzień pozostały chrupiące.
Składniki:
Zaczyn:
- 100 g zakwasu żytniego
- 100 g mąki żytniej
- 100 g wody (przegotowanej ostudzonej, lub filtrowanej)
Pozostałe składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 730
- 1,5-2 łyżeczki soli
- 8 g świeżych drożdży
- 200-210 g wody (przegotowana ostudzona lub filtrowana)
Sposób przygotowania:
Zakwas żytni musi być dokarmiony 12 godz. wcześniej i pozostawiony w temp. pokojowej.
1. Składniki na zaczyn wymieszać. Przełożyć do plastikowego lub szklanego pojemnika. Przykryć ściereczką lub wieczkiem pojemnika. Nie może być szczelnie zamknięte. Musi być dostęp powietrza. Odstawić na 8-10 h. Zwykle wieczorem dokarmiam zakwas. Rano robię zaczyn, a wieczorem po powrocie z pracy piekę pieczywo. Dokarmianie zakwasu, czy sporządzanie zaczynu zajmuje naprawdę chwilkę.
2. Gdy zaczyn już odczeka swoje 8-10 h będą widoczne pęcherzyki powietrza. Do miski wsypać mąkę pszenną, rozpuszczone w wodzie drożdże, sól oraz zaczyn. Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-2h. aż podwoi swoją objętość.
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych porcji. Z każdej uformować dowolny kształt bułki. Układać je na piekarnikowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut.
4. Wyrośnięte bułeczki naciąć wzdłuż nożem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 25 minut.