Wielkanocne paszteciki w kształcie króliczków. Są urocze i w dodatku pyszne. Mięciutkie ciasto i aromatyczny farsz z mięsa mielonego.
Składniki (16 szt.):
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej do ciast drożdżowych typ 500-550
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 70 g masła
- 160 ml mleka
Farsz:
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki pesto calabrese
- 60 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki mielonego oregano
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
dodatkowo: 1 roztrzepane jajko i całe ziarenka pieprzu (oczka króliczków)
Sposób przygotowania:
- Farsz najlepiej przygotować poprzedniego dnia. Składniki się przegryzą, a mięso wchłonie sos. Farsz ma wtedy świetną konsystencję i bardzo łatwo się zawija paszteciki.
- Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni na maśle podsmażyć cebulę (smażyć 4-5 minut na niedużym ogniu). Następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać mięso oraz przyprawy (słodką i ostrą mieloną paprykę, kolendrę, oregano, trochę soli i pieprz). Smażyć kilka minut, aż mięso się zetnie. Dodać passatę pomidorową i pesto. Smażyć 3-4 minuty bez przykrycia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wystudzić. Wystudzony zmiksować w malakserze.
- Świeże drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier i mleko. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
- Mąkę przełożyć do dużej miski. Wymieszać z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, roztopione letnie masło oraz jajko. Zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 kulek. Z każdej odkroić 1/4 (posłuży do wykonania główki, ogonka oraz uszu).
- Większą część rozwałkować. Umieścić po 1-2 łyżki farszu. Zamknąć bułeczkę. Nadać jej owalny kształt.
- Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować cienką warstwą jajka (posłuży jako klej).
- Z pozostałego ciasta uformować główki, ogonki i uszka. Połączyć z brzuszkami zajączków. Z ziarenek pieprzu zrobić oczka. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-185 stopni i piec ok. 25 minut. Do uzyskania złocistego koloru.