paszteciki króliczki
inne wypieki PIECZYWO przekąski Wielkanoc WYTRAWNIE

Wielkanocne paszteciki króliczki

Wielkanocne paszteciki w kształcie króliczków. Są urocze i w dodatku pyszne. Mięciutkie ciasto i aromatyczny farsz z mięsa mielonego.

Składniki (16 szt.):

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej do ciast drożdżowych typ 500-550
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 70 g masła
  • 160 ml mleka

Farsz:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pesto calabrese
  • 60 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego oregano
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól

dodatkowo: 1 roztrzepane jajko i całe ziarenka pieprzu (oczka króliczków)

Sposób przygotowania:

  1. Farsz najlepiej przygotować poprzedniego dnia. Składniki się przegryzą, a mięso wchłonie sos. Farsz ma wtedy świetną konsystencję i bardzo łatwo się zawija paszteciki.
  2. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni na maśle podsmażyć cebulę (smażyć 4-5 minut na niedużym ogniu). Następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać mięso oraz przyprawy (słodką i ostrą mieloną paprykę, kolendrę, oregano, trochę soli i pieprz). Smażyć kilka minut, aż mięso się zetnie. Dodać passatę pomidorową i pesto. Smażyć 3-4 minuty bez przykrycia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wystudzić. Wystudzony zmiksować w malakserze.
  3. Świeże drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier i mleko. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
  4. Mąkę przełożyć do dużej miski. Wymieszać z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, roztopione letnie masło oraz jajko. Zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. godzinę.
  1. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 kulek. Z każdej odkroić 1/4 (posłuży do wykonania główki, ogonka oraz uszu).
  2. Większą część rozwałkować. Umieścić po 1-2 łyżki farszu. Zamknąć bułeczkę. Nadać jej owalny kształt.
  1. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować cienką warstwą jajka (posłuży jako klej).
  2. Z pozostałego ciasta uformować główki, ogonki i uszka. Połączyć z brzuszkami zajączków. Z ziarenek pieprzu zrobić oczka. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
  3. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-185 stopni i piec ok. 25 minut. Do uzyskania złocistego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *