

Wielkanocna babka marchewkowo pomarańczowa. Jest rewelacyjna! Wilgotna i mięciutka. Super czuć smak pomarańczy. A polewa z białej czekolady, świetnie pasuje i uzupełnia te smaki.
Składniki:
- 270 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 szklanki startej marchewki (170 g)
- 140 g drobnego cukru
- 150 g masła
- 4 jajka rozm. L
- 2,5 łyżki soku z pomarańczy (25 ml)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową (15 g)
Polewa:
- 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
- 2 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić. Lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.

- Strużką dodać masło, cały czas miksując.
- Dodać sok z pomarańczy, oraz cukier ze skórką pomarańczową. Zmiksować.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera.
- Dodać startą na drobnych oczkach marchew. Wymieszać łyżką.

- Foremkę na babkę (z dziurką) wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto. Wyrównać łyżką.

- Piec w 175 stopniach ok. 45 minut. Do suchego patyczka.
- Polewa: w kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Dodać sok z pomarańczy. Intensywnie mieszać, aż do połączenia. Chwilę podgrzać, aby czekolada była płynna.
- Na wystudzone ciasto wylać polewę, a następnie udekorować babkę.
