babka marchewkowa
ciasta NA SŁODKO Wielkanoc

Babka marchewkowo-pomarańczowa

babka marchewkowa
babka marchewkowa

Wielkanocna babka marchewkowo pomarańczowa. Jest rewelacyjna! Wilgotna i mięciutka. Super czuć smak pomarańczy. A polewa z białej czekolady, świetnie pasuje i uzupełnia te smaki.

Składniki:

  • 270 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 szklanki startej marchewki (170 g)
  • 140 g drobnego cukru
  • 150 g masła
  • 4 jajka rozm. L
  • 2,5 łyżki soku z pomarańczy (25 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową (15 g)

Polewa:

  • 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
  • 2 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
  1. Strużką dodać masło, cały czas miksując.
  2. Dodać sok z pomarańczy, oraz cukier ze skórką pomarańczową. Zmiksować.
  3. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera.
  4. Dodać startą na drobnych oczkach marchew. Wymieszać łyżką.
  1. Foremkę na babkę (z dziurką) wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto. Wyrównać łyżką.
  1. Piec w 175 stopniach ok. 45 minut. Do suchego patyczka.
  2. Polewa: w kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Dodać sok z pomarańczy. Intensywnie mieszać, aż do połączenia. Chwilę podgrzać, aby czekolada była płynna.
  3. Na wystudzone ciasto wylać polewę, a następnie udekorować babkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *