bułeczki z mięsem
bułki na drożdżach inne wypieki PIECZYWO przekąski WYTRAWNIE

Bułeczki z mięsnym farszem pomidorowo paprykowym

Te drożdżowe bułeczki przygotowuję naprawdę często, robiąc różne farsze. Na blogu znajdziecie naprawdę dużo inspiracji na takie bułeczki. Tym razem bardzo ciekawy, aromatyczny farsz z mięsa mielonego z dodatkiem passaty pomidorowej i pesto Calabrese.

Składniki (10 bułeczek):

Ciasto:

  • 360 g mąki pszennej
  • 4-5 g suszonych drożdży
  • 160 ml mleka
  • 45 g masła
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 jajko

Farsz:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pesto calabrese
  • 60 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry (można utrzeć nasiona w moździerzu)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego oregano
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól

Farsz najlepiej przygotować poprzedniego dnia. Składniki się przegryzą, a mięso wchłonie sos. Farsz ma wtedy świetną konsystencję.

dodatkowo:

1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu
garść startego żółtego sera do posypania przed pieczeniem

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni na maśle podsmażyć cebulę (smażyć 4-5 minut na niedużym ogniu). Następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać mięso oraz przyprawy (słodką i ostrą mieloną paprykę, kolendrę, oregano, trochę soli i pieprz). Smażyć kilka minut, aż mięso się zetnie. Dodać passatę pomidorową i pesto. Smażyć 3-4 minuty bez przykrycia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wystudzić. Wystudzony zmiksować w malakserze.

W misce umieścić mąkę, suszone drożdże, cukier, sól, letnie mleko, przestudzone roztopione masło oraz jajko. Wyrabiać ciasto przez 10 minut: ręcznie lub za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych (haki).

Wyrobione ciasto pozostawić w misce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 h, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę i podzielić na 10 równych części. Można też odważać porcje po ok. 63 g.

Każdą kulkę ciasta rozwałkować lub rozpłaszczyć w dłoniach na kółko o średnicy 11-12 cm. Na środku umieścić łyżkę farszu. Zamknąć bułeczkę.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.

Przed pieczeniem posmarować bułeczki mlekiem i posypać startym serem.

Piec w 180 stopniach ok. 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *