ziołowe masełko
przetwory WYTRAWNIE

Ziołowe masełko

ziołowe masełko
ziołowe masełko
ziołowe masełko

Domowe ziołowe masełko jest idealne do bagietek, grzanek, ziołowych bułeczek i chlebka. Także do doprawiania wielu dań i pieczenia mięsa. Koniecznie zróbcie większą porcję i zamroźcie.

Składniki:

  • 200 g masła
  • duży pęczek natki pietruszki (lub 2 mniejsze)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Natkę pietruszki drobno posiekać. Wymieszać ją z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz miękkim masłem. Doprawić solą.

Aby zamrozić ziołowe masełko należy umieścić je na foli spożywczej. Zawinąć i uformować wałek. Włożyć do zamrażalnika na 40 minut. Odwinąć masełko z foli. Pokroić w 1 cm plastry. Włożyć do plastikowej torebki lub pojemnika przeznaczonego do mrożenia.

Gdy zajdzie potrzeba można wyjmować pojedyncze plastry ziołowego masła. Masło może być zamrożone do 6 miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *