Domowe ziołowe masełko jest idealne do bagietek, grzanek, ziołowych bułeczek i chlebka. Także do doprawiania wielu dań i pieczenia mięsa. Koniecznie zróbcie większą porcję i zamroźcie.
Składniki:
- 200 g masła
- duży pęczek natki pietruszki (lub 2 mniejsze)
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Natkę pietruszki drobno posiekać. Wymieszać ją z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz miękkim masłem. Doprawić solą.
Aby zamrozić ziołowe masełko należy umieścić je na foli spożywczej. Zawinąć i uformować wałek. Włożyć do zamrażalnika na 40 minut. Odwinąć masełko z foli. Pokroić w 1 cm plastry. Włożyć do plastikowej torebki lub pojemnika przeznaczonego do mrożenia.
Gdy zajdzie potrzeba można wyjmować pojedyncze plastry ziołowego masła. Masło może być zamrożone do 6 miesięcy.