kotlety z jajkiem
dania główne Wielkanoc WYTRAWNIE

Kotlet z jajkiem

kotlet z jajkiem

Kotlet z jajkiem to pyszna, sycąca wersja tradycyjnych kotletów. Idealna, nie tylko na Wielkanoc. Są to jajka otoczone mięsem mielonym z indyka, w chrupiącej panierce. 

Składniki: 

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 5 jaj rozm. M-L ugotowanych na twardo 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 czerwonej cebuli 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
  • szczypta granulowanego czosnku 
  • szczypta mielonej kolendry
  • kilka gałązek koperku
  • jedno małe surowe jajko 
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Do mięsa mielonego dodać przyprawy, surowe jajko, 3 płaskie łyżki bułki tartej, posiekany koperek oraz drobno posiekaną cebulkę. Masę dokładnie wyrobić rękoma. 
2. Jajka ugotowane na twardo obrać i wystudzić. 
3. Mięso podzielić na 5 części. Każdą uformować w kotlet, a następnie spłaszczyć w dłoniach. Umieścić w środku jajko. Zamknąć kotleta. Obtoczyć w bułce tartej. 

kotlet z jajkiem

4. Smażyć na niedużej patelni, na głębokim oleju. Kotlety podczas smażenia, powinny być zanurzone minimum do połowy. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *