Kotlet z jajkiem to pyszna, sycąca wersja tradycyjnych kotletów. Idealna, nie tylko na Wielkanoc. Są to jajka otoczone mięsem mielonym z indyka, w chrupiącej panierce.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 5 jaj rozm. M-L ugotowanych na twardo
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- szczypta granulowanego czosnku
- szczypta mielonej kolendry
- kilka gałązek koperku
- jedno małe surowe jajko
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Do mięsa mielonego dodać przyprawy, surowe jajko, 3 płaskie łyżki bułki tartej, posiekany koperek oraz drobno posiekaną cebulkę. Masę dokładnie wyrobić rękoma.
2. Jajka ugotowane na twardo obrać i wystudzić.
3. Mięso podzielić na 5 części. Każdą uformować w kotlet, a następnie spłaszczyć w dłoniach. Umieścić w środku jajko. Zamknąć kotleta. Obtoczyć w bułce tartej.
4. Smażyć na niedużej patelni, na głębokim oleju. Kotlety podczas smażenia, powinny być zanurzone minimum do połowy. Smażyć na złoty kolor z obu stron.