sałatka warstwowa z jajkiem
sałatki wegetariańskie WYTRAWNIE

Sałatka warstwowa z jajkiem

sałatka warstwowa z jajkiem
warstwowa sałatka z jajkiem

Dlaczego uwielbiam warstwowe sałatki? Robi się prosto, z łatwością można dostosować składniki (np. jeśli ktoś nie lubi kukurydzy zastąpić ją groszkiem). No i oczywiście prezentują się wspaniale. Za każdym razem można tworzyć nowe kompozycje.

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 czerwona papryka
  • kilka łyżek kukurydzy z puszki
  • kilka listków kapusty pekińskiej
  • 2/3 zielonego ogórka
  • pęczek rzodkiewki

sos:

  • 2 kopiaste łyżki majonezu
  • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz czarny

koperek do podania

Sposób przygotowania:

Paprykę i jajka pokroić w kostkę. Ogórka i rzodkiewki pokroić w półplasterki. Kapustę pekińską posiekać.

Sos: majonez wymieszać z jogurtem lub śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.

W misce lub szklanym pojemniku umieścić paprykę, następnie kukurydzę (odsączoną z zalewy), ogórka, rzodkiewkę. Następnie wyłożyć warstwę sosu oraz kapustę pekińską.

Udekorować posiekanym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *