Dlaczego uwielbiam warstwowe sałatki? Robi się prosto, z łatwością można dostosować składniki (np. jeśli ktoś nie lubi kukurydzy zastąpić ją groszkiem). No i oczywiście prezentują się wspaniale. Za każdym razem można tworzyć nowe kompozycje.
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 czerwona papryka
- kilka łyżek kukurydzy z puszki
- kilka listków kapusty pekińskiej
- 2/3 zielonego ogórka
- pęczek rzodkiewki
sos:
- 2 kopiaste łyżki majonezu
- 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz czarny
koperek do podania
Sposób przygotowania:
Paprykę i jajka pokroić w kostkę. Ogórka i rzodkiewki pokroić w półplasterki. Kapustę pekińską posiekać.
Sos: majonez wymieszać z jogurtem lub śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.
W misce lub szklanym pojemniku umieścić paprykę, następnie kukurydzę (odsączoną z zalewy), ogórka, rzodkiewkę. Następnie wyłożyć warstwę sosu oraz kapustę pekińską.
Udekorować posiekanym koperkiem.