


Wyśmienite domowe bagietki z chrupiącą skórką. W środku mięciutkie, idealnie wyrośnięte. Świetnie nadają się do kanapek i zapiekanek. Upieczone bagietki, po wystudzeniu można zamrozić.
Składniki (3 bagietki):
- 500 mąki pszennej typ 500
- 300-310 ml letniej wody
- 17 g świeżych drożdży
- 15-20 g masła
- 1 łyżeczka soli (10 g)
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć i rozpuścić w letniej wodzie.
W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem. Dodać drożdże oraz roztopione (wystudzone) lub miękkie masło. Chwilę wyrabiać.
Dodać sól. Wyrabiać kolejne 10 minut, mikserem (z końcówkami do ciast drożdżowych) lub ręcznie. Ciasto powinno odchodzić od ścian misy, ale może pozostać lekko klejące.
Misę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę do wyrastania. W połowie tego czasu naciągnąć ciasto i złożyć od zewnątrz do środka (2-3 razy).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą delikatnie rolować i uformować bagietki. Ułożyć je w foremkach do bagietek, lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do ponownego wyrastania.
Bagietki posmarować lub spryskać wodą, a następnie oprószyć mąką (przez sitko). Naciąć w kilku miejscach. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, grzanie góra-dół, środkowa półka. Na dno piekarnika wrzucić kostkę lodu, lub spryskać ściany piekarnika wodą. Po 10 minutach wypuścić parę. Zmniejszyć temp. do 220 stopni i piec kolejne 10-15 minut.


Zapiekanki z domowych bagietek:

