Chleb pszenny codzienny z przepisu Piotra Kucharskiego. Z przepysznie chrupiącą skórką. To klasyczny chleb, który można jeść absolutnie codziennie!
Składniki:
- 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 400 ml letniej wody
- 10 g świeżych drożdży
- 10 g soli
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w 100 ml letniej wody. Dodać 100 g mąki. Wymieszać. Miseczkę przykryć i odstawić w temp. pokojowej na 40 minut.
W dużej misce wymieszać pozostałą mąkę z solą. Dodać pozostałą wodę oraz zaczyn. Wymieszać do połączenia składników.
Wyjąć na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, podsypując kilkukrotnie niewielkimi ilościami mąki, aż ciasto przestanie kleić się do rak.
Ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrastania na 2-3 godziny.
Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i uformować podłużny bochenek.
Ułożyć go na blaszce piekarnikowej oprószonej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 h do końcowego wyrastania.
Bochenek naciąć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Na dno piekarnika wrzucić 2 kostki lodu (można też na ostatni poziom piekarnika włożyć dodatkową blachę piekarnikową ze szklanką wody).
Piec 45 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.