Weekend to idealny czas, aby samodzielnie upiec pieczywo. Moje pierwsze domowe pieczywo to klasyczne bułki pszenne. Jestem zachwycona i wiem, że często będą gościły na moim stole. Przede wszystkim znam skład i mam wpływ na jakość użytych składników. Do tego wspaniały smak i zapach.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 20 g świeżych drożdży
- 140 ml ciepłej wody
- 140 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 40 g stopionego masła
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z wodą i cukrem.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać rozpuszczone drożdże, sól oraz stopione masło. Wyrabiać ok. 10 min, aż masa będzie elastyczna i gładka. W razie potrzeby odrobinę podsypać mąką.
Miskę przykryć ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie wyjąć masę na stolnicę, chwilę wyrabiać i podzielić na 9-10 (w miarę równych) części. Uformować kulki.
Ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 min do ponownego wyrastania. Byłki skropić lub posmarować wodą i oprószyć mąką. Tępą stroną noża zrobić przedziałek bułki (wystarczy tylko go przycisnąć).
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20-25 min.