bułki śniadaniowe
bułki bułki na drożdżach PIECZYWO

Śniadaniowe bułki pszenne

śniadaniowe bułki
śniadaniowe bułki

Weekend to idealny czas, aby samodzielnie upiec pieczywo. Moje pierwsze domowe pieczywo to klasyczne bułki pszenne. Jestem zachwycona i wiem, że często będą gościły na moim stole. Przede wszystkim znam skład i mam wpływ na jakość użytych składników. Do tego wspaniały smak i zapach.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 20 g świeżych drożdży
  • 140 ml ciepłej wody
  • 140 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g stopionego masła

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z wodą i cukrem.

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać rozpuszczone drożdże, sól oraz stopione masło. Wyrabiać ok. 10 min, aż masa będzie elastyczna i gładka. W razie potrzeby odrobinę podsypać mąką.

Miskę przykryć ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

ciasto na bułki
ciasto na bułki

Po tym czasie wyjąć masę na stolnicę, chwilę wyrabiać i podzielić na 9-10 (w miarę równych) części. Uformować kulki.

Ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 min do ponownego wyrastania. Byłki skropić lub posmarować wodą i oprószyć mąką. Tępą stroną noża zrobić przedziałek bułki (wystarczy tylko go przycisnąć).

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20-25 min.

bułki śniadaniowe
bułki śniadaniowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *