bułki hamburgerowe
bułki bułki na drożdżach PIECZYWO

Bułki hamburgerowe

bułki hamburgerowe
bułki hamburgerowe
bułki hamburgerowe

Pyszne, mięciutkie, sprężyste bułki do hamburgerów. Są naprawdę rewelacyjne! O niebo lepsze od kupnych. Z przepisu wychodzi 13 bułek, które po wystudzeniu można zamrozić. Nie zniechęcajcie się, że trzeba zrobić tangzhong. Jest on bardzo prosty do przygotowania, a bułki wychodzą świetnie.

Składniki (13 bułek):

Tangzhong:

  • 200 g wody
  • 40 g mąki pszennej typ 650 (mąka typ 500, pół na pół z chlebową 750 też może być)

Pozostałe składniki:

  • 600 g mąki pszennej typ 650 (mąka typ 500, pół na pół z chlebową 750 też może być)
  • 10 g suszonych drożdży
  • 120 g masła
  • 180 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżeczki soli

dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu, oraz 2-3 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:

Tangzhong: Wymieszać mąkę z wodą. Najlepiej wodę dodawać porcjami, intensywnie mieszając, aby nie było grudek. Przelać na patelnię. Ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu/kisielu. Wystudzić.

W dużej misce umieścić mąkę, sól, cukier, suszone drożdże, letnie mleko, jajko, żółtko i wystudzony tangzhong. Zacząć wyrabiać ciasto (najlepiej mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych, haki). Po chwili dodać miękkie masło. Wyrabiać ok. 10 minut. W razie potrzeby dodać łyżkę mąki. Ciasto jest klejące, ale formuje się w elastyczną kulę.

Miskę z ciastem przykryć folią lub bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 1-1,5 h.

Po tym czasie ciasto podzielić na 13 bułeczek. Każda ok. 90 g. Formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć je dłonią. Przykryć folią i odstawić na kolejne 30 minut do wyrastania.

Po zdjęciu foli, bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Posypać sezamem.

Piec w 190 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 20-25 minut. Muszą się ładnie zarumienić.

Film obrazujący jak przygotować bułki hamburgerowe

hamburger

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *