Pyszne, mięciutkie, sprężyste bułki do hamburgerów. Są naprawdę rewelacyjne! O niebo lepsze od kupnych. Z przepisu wychodzi 13 bułek, które po wystudzeniu można zamrozić. Nie zniechęcajcie się, że trzeba zrobić tangzhong. Jest on bardzo prosty do przygotowania, a bułki wychodzą świetnie.
Składniki (13 bułek):
Tangzhong:
- 200 g wody
- 40 g mąki pszennej typ 650 (mąka typ 500, pół na pół z chlebową 750 też może być)
Pozostałe składniki:
- 600 g mąki pszennej typ 650 (mąka typ 500, pół na pół z chlebową 750 też może być)
- 10 g suszonych drożdży
- 120 g masła
- 180 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 płaskie łyżeczki soli
dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu, oraz 2-3 łyżki sezamu
Sposób przygotowania:
Tangzhong: Wymieszać mąkę z wodą. Najlepiej wodę dodawać porcjami, intensywnie mieszając, aby nie było grudek. Przelać na patelnię. Ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu/kisielu. Wystudzić.
W dużej misce umieścić mąkę, sól, cukier, suszone drożdże, letnie mleko, jajko, żółtko i wystudzony tangzhong. Zacząć wyrabiać ciasto (najlepiej mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych, haki). Po chwili dodać miękkie masło. Wyrabiać ok. 10 minut. W razie potrzeby dodać łyżkę mąki. Ciasto jest klejące, ale formuje się w elastyczną kulę.
Miskę z ciastem przykryć folią lub bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 1-1,5 h.
Po tym czasie ciasto podzielić na 13 bułeczek. Każda ok. 90 g. Formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć je dłonią. Przykryć folią i odstawić na kolejne 30 minut do wyrastania.
Po zdjęciu foli, bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Posypać sezamem.
Piec w 190 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 20-25 minut. Muszą się ładnie zarumienić.
Film obrazujący jak przygotować bułki hamburgerowe