panini z kurczakiem
dania główne WYTRAWNIE

Panini Rustici z kurczakiem

Panini z kurczakiem

Uwielbiam te panini z kurczakiem! Pyszny, soczysty kurczak, chrupiące warzywa i domowy sos śmietanowo-czosnkowy. Nawet nie umiem opisać jak pyszne są te buły.

Składniki (4 porcje):

  • 1 podwójny z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka harissy

dodatkowo:

  • bułki Panini Rustici
  • 1/2 czerwonej i żółtej papryki
  • 1 pomidor
  • plasterki marynowanego ogórka (np. sałatka szwedzka)
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka plastrów marynowanego jalapeno (opcjonalnie)
  • kilka plastrów sałaty

sos czosnkowy: 1 małe opakowanie śmietany kwaśnej (w pudełku) 18% lub jogurtu greckiego, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę lub paski. Dodać składniki marynaty. Wymieszać. Usmażyć na rozgrzanej patelni na łyżce oleju (smażyć kilka minut, intensywnie mieszając aż się zetnie mięso).

Paprykę pokroić w paski. Czerwoną cebulę pokroić w cieniutkie plasterki. Pomidora pokroić w plastry.

Bułki podpiec w piekarniku (200 stopni, grzanie góra-dół, 4 minuty).

Bułki naciąć. W środku umieścić po trochu sałaty, pomidora, cebuli, kurczaka, papryki, kilka plasterków ogórka. Całość polać sosem i posypać szczypiorkiem (opcjonalnie).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *