Uwielbiam te panini z kurczakiem! Pyszny, soczysty kurczak, chrupiące warzywa i domowy sos śmietanowo-czosnkowy. Nawet nie umiem opisać jak pyszne są te buły.
Składniki (4 porcje):
- 1 podwójny z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka harissy
dodatkowo:
- bułki Panini Rustici
- 1/2 czerwonej i żółtej papryki
- 1 pomidor
- plasterki marynowanego ogórka (np. sałatka szwedzka)
- 1 mała czerwona cebula
- kilka plastrów marynowanego jalapeno (opcjonalnie)
- kilka plastrów sałaty
sos czosnkowy: 1 małe opakowanie śmietany kwaśnej (w pudełku) 18% lub jogurtu greckiego, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę lub paski. Dodać składniki marynaty. Wymieszać. Usmażyć na rozgrzanej patelni na łyżce oleju (smażyć kilka minut, intensywnie mieszając aż się zetnie mięso).
Paprykę pokroić w paski. Czerwoną cebulę pokroić w cieniutkie plasterki. Pomidora pokroić w plastry.
Bułki podpiec w piekarniku (200 stopni, grzanie góra-dół, 4 minuty).
Bułki naciąć. W środku umieścić po trochu sałaty, pomidora, cebuli, kurczaka, papryki, kilka plasterków ogórka. Całość polać sosem i posypać szczypiorkiem (opcjonalnie).