pieczone jabłka
desery NA SŁODKO

Pieczone jabłka z bakaliami, pomarańczami i miodem

pieczone jabłka
pieczone jabłka

Prosty, zimowy deser na ciepło. Do tego zdrowy i pyszny! Świetna odmiana po świątecznych ciastach. Te jabłka pochodzą z rodzinnego ogródka. Wybierając owoce do pieczenia ze skórką, dobrze jest mieć je z dobrego źródła. 

Składniki:

  • 4 średniej wielkości jabłka
  • kilka orzechów
  • garść suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżeczki płynnego miodu 

Sposób przygotowania:
1. Jabłka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego ostrza odciąć wierzch z ogonkiem. Wydrążyć gniazda nasienne. 
2. Pomarańczę obrać i pokroić w kostkę. W wydrążonych środkach umieścić orzechy, rodzynki oraz miąższ z pomarańczy. Polać miodem.
3. Przykryć, odkrojonymi wcześniej czapeczkami. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut. Do miękkości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *