

Prosty, zimowy deser na ciepło. Do tego zdrowy i pyszny! Świetna odmiana po świątecznych ciastach. Te jabłka pochodzą z rodzinnego ogródka. Wybierając owoce do pieczenia ze skórką, dobrze jest mieć je z dobrego źródła.
Składniki:
- 4 średniej wielkości jabłka
- kilka orzechów
- garść suszonej żurawiny lub rodzynek
- 1 pomarańcza
- 2 łyżeczki płynnego miodu
Sposób przygotowania:
1. Jabłka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego ostrza odciąć wierzch z ogonkiem. Wydrążyć gniazda nasienne.
2. Pomarańczę obrać i pokroić w kostkę. W wydrążonych środkach umieścić orzechy, rodzynki oraz miąższ z pomarańczy. Polać miodem.
3. Przykryć, odkrojonymi wcześniej czapeczkami. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut. Do miękkości.