tortilla z kurczakiem
dania główne Sylwester WYTRAWNIE

Tortilla z kurczakiem, ananasem i jalapeno

Tortilla z soczystym kurczakiem, ananasem i marynowanym jalapeno. Pyszne i ostre wrapy. 

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka (przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczki curry, szczypta soli, granulowanego czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oliwy z oliwek)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kilka plastrów ananasa z puszki
  • garść marynowanego jalapeno
  • 1/2 marchewki
  • kilka listków sałaty
  • domowy sos czosnkowy: 200 g jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz)
  • 1 opakowanie placków tortilli 

Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka oczyścić, a następnie pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawami, sosem sojowym oraz oliwą z oliwek. Usmażyć na rozgrzanej patelni, na złoty kolor (przez kilka minut).
2. Paprykę pokroić w cienkie paski, marchew obrać i również pokroić w cienkie słupki. Jalapeno oraz ananasa odsączyć z zalewy. Osuszyć papierem ręcznikowym. pokroić na mniejsze cząstki. 
3. Placek tortilli skopić wodą. Pogrzać kilka sekund w mikrofali. Umieścić po trochu wszystkich składników: sałaty, papryki, marchewki, ananasa, jalapeno oraz kurczaka. Polać sosem. Zwinąć wrapa. 
4. Włożyć do mikrofali na 30 sekund lub do nagrzanego piekarnika 200 stopni na kilka minut. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *