Tortilla z soczystym kurczakiem, ananasem i marynowanym jalapeno. Pyszne i ostre wrapy.
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka (przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczki curry, szczypta soli, granulowanego czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oliwy z oliwek)
- 1/2 czerwonej papryki
- kilka plastrów ananasa z puszki
- garść marynowanego jalapeno
- 1/2 marchewki
- kilka listków sałaty
- domowy sos czosnkowy: 200 g jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz)
- 1 opakowanie placków tortilli
Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka oczyścić, a następnie pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawami, sosem sojowym oraz oliwą z oliwek. Usmażyć na rozgrzanej patelni, na złoty kolor (przez kilka minut).
2. Paprykę pokroić w cienkie paski, marchew obrać i również pokroić w cienkie słupki. Jalapeno oraz ananasa odsączyć z zalewy. Osuszyć papierem ręcznikowym. pokroić na mniejsze cząstki.
3. Placek tortilli skopić wodą. Pogrzać kilka sekund w mikrofali. Umieścić po trochu wszystkich składników: sałaty, papryki, marchewki, ananasa, jalapeno oraz kurczaka. Polać sosem. Zwinąć wrapa.
4. Włożyć do mikrofali na 30 sekund lub do nagrzanego piekarnika 200 stopni na kilka minut.