Burrito. To potrawa kuchni meksykańskiej oraz Stanów Zjednoczonych, czyli Tex-Mex. W meksyku wypełnienie jest bardzo proste, a w Stanach Zjednoczonych bogatsze w składniki. Ja uwielbiam burrito z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą, w towarzystwie startego sera cheddar. Podane z kwaśną śmietaną, która urzekła mnie przy tacos. Do burrito wykorzystałam tortille o średnicy 20 cm, więc wyszły to małe „burritki”, aczkolwiek bardzo sycące. Przepis na burrito niewiele różni się od tacos, bardziej chodzi o formę podania.
Składniki (8 niedużych burrito):
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1/2 zielonej papryki
- świeże chili lub chili w proszku (0,5-1 łyżeczka)
- mała puszka kukurydzy
- mała puszka czerwonej fasoli
- plastry marynowanego czerwonego jalapeno
- 100 g sera cheddar
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- sól, pieprz czarny
- 8 placków tortilli o średnicy 20 cm
- 1-2 łyżki oleju lub oliwy
- do podania kwaśna śmietana 12%
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Świeżą paprykę pokroić w paski. Chili posiekać.
- Na patelni, na oliwie lub oleju podsmażyć cebulę. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać mięso mielone, słodką mieloną paprykę, kumin, trochę soli i pieprzu. Smażyć kilka minut, aż mięso się zetnie.
- Dodać pokrojoną wcześniej paprykę i chili. Smażyć kilka minut.
- Dodać passatę pomidorową, odsączoną z zalewy kukurydzę, fasolę oraz suszone oregano. Gotować kilka minut. Sos musi być gęsty. Doprawić ewentualnie solę do smaku.
- Na środku tortilli umieścić 2-3 łyżki farszu. Ułożyć kilka plasterków marynowanej papryki jalapeno (opcjonalnie) oraz posypać tartym cheddarem. Zawinąć w burrito.



- Gotowe burrito ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli macie ciepły farsz w środku, to wystarczy zapiekać ok. 5 minut w 190 stopniach. Jeżeli korzystacie z farszu z dnia poprzedniego, lub już wystygł, to zapiekać 10-12 minut w 190 stopniach. Placki tortilli można też skropić wodą, wypełnić farszem i podgrzać przez 20-30 sekund w mikrofali
- Podawać z kwaśną śmietaną 12%.