burrito
dania główne naleśniki WYTRAWNIE

Burrito

Burrito. To potrawa kuchni meksykańskiej oraz Stanów Zjednoczonych, czyli Tex-Mex. W meksyku wypełnienie jest bardzo proste, a w Stanach Zjednoczonych bogatsze w składniki. Ja uwielbiam burrito z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą, w towarzystwie startego sera cheddar. Podane z kwaśną śmietaną, która urzekła mnie przy tacos. Do burrito wykorzystałam tortille o średnicy 20 cm, więc wyszły to małe „burritki”, aczkolwiek bardzo sycące. Przepis na burrito niewiele różni się od tacos, bardziej chodzi o formę podania.

Składniki (8 niedużych burrito):

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 zielonej papryki
  • świeże chili lub chili w proszku (0,5-1 łyżeczka)
  • mała puszka kukurydzy
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • plastry marynowanego czerwonego jalapeno
  • 100 g sera cheddar
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól, pieprz czarny
  • 8 placków tortilli o średnicy 20 cm
  • 1-2 łyżki oleju lub oliwy
  • do podania kwaśna śmietana 12%

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Świeżą paprykę pokroić w paski. Chili posiekać.
  2. Na patelni, na oliwie lub oleju podsmażyć cebulę. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać mięso mielone, słodką mieloną paprykę, kumin, trochę soli i pieprzu. Smażyć kilka minut, aż mięso się zetnie.
  3. Dodać pokrojoną wcześniej paprykę i chili. Smażyć kilka minut.
  4. Dodać passatę pomidorową, odsączoną z zalewy kukurydzę, fasolę oraz suszone oregano. Gotować kilka minut. Sos musi być gęsty. Doprawić ewentualnie solę do smaku.
  5. Na środku tortilli umieścić 2-3 łyżki farszu. Ułożyć kilka plasterków marynowanej papryki jalapeno (opcjonalnie) oraz posypać tartym cheddarem. Zawinąć w burrito.
  1. Gotowe burrito ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli macie ciepły farsz w środku, to wystarczy zapiekać ok. 5 minut w 190 stopniach. Jeżeli korzystacie z farszu z dnia poprzedniego, lub już wystygł, to zapiekać 10-12 minut w 190 stopniach. Placki tortilli można też skropić wodą, wypełnić farszem i podgrzać przez 20-30 sekund w mikrofali
  2. Podawać z kwaśną śmietaną 12%.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *