ratatuj z kurczakiem
dania główne WYTRAWNIE

Ratatouille z kurczakiem

ratatuj z kurczakiem
ratatouille z kurczakiem
ratatouille z kurczakiem

Ratatouille w oryginale to wegańska potrawa z bakłażanem. Ja postanowiłam nieco ją urozmaicić i wzbogacić o mięso. Wyszedł pyszny, jednogarnkowy gulasz z kurczakiem. Mięso wyszło soczyste i miękkie, a warzywa pozostały jędrne.

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • przyprawy do kurczaka: 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry, 1/3 łyżeczka granulowanego czosnku, 1/3 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 bakłażan
  • 1 nieduża cukinia
  • 3-4 pomidory (500-600 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz, łyżeczka octu
  • 2/3 łyżeczki suszonego oregano lub kilka gałązek świeżego

Sposób przygotowania:

Bakłażan pokroić w kostkę. Wymieszać z solidną łyżeczką soli. Odstawić.

Filety oczyścić i pokroić w kostkę lub paski. Wymieszać z przyprawami oraz oliwą. Włożyć do lodówki.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Cukinię pokroić w ok. 1-2 cm kostkę. Paprykę pokroić w grube paski.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć kurczaka. Smażyć na sporej mocy grzania ok. 6 minut. Zdjąć z patelni.

Bakłażan odcedzić i przepłukać. Odsączyć z nadmiaru płynu na ręczniku papierowym.

Na tej samej patelni na łyżce oleju podsmażyć cebulę. Dodać pozostałe warzywa. Smażyć 8-10 minut. Od czasu do czasu mieszając. Chwilę na mocniejszej mocy grzania, a później na mniejszej pod przykryciem.

Dodać sparzone ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (odcisnąć je wcześniej z nadmiaru soku). Dodać też kurczaka. Smażyć bez przykrycia 10 minut. Doprawić w tym czasie solą, pieprzem, octem, świeżym lub suszonym oregano.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *