Ratatouille w oryginale to wegańska potrawa z bakłażanem. Ja postanowiłam nieco ją urozmaicić i wzbogacić o mięso. Wyszedł pyszny, jednogarnkowy gulasz z kurczakiem. Mięso wyszło soczyste i miękkie, a warzywa pozostały jędrne.
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- przyprawy do kurczaka: 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry, 1/3 łyżeczka granulowanego czosnku, 1/3 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 bakłażan
- 1 nieduża cukinia
- 3-4 pomidory (500-600 g)
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól, pieprz, łyżeczka octu
- 2/3 łyżeczki suszonego oregano lub kilka gałązek świeżego
Sposób przygotowania:
Bakłażan pokroić w kostkę. Wymieszać z solidną łyżeczką soli. Odstawić.
Filety oczyścić i pokroić w kostkę lub paski. Wymieszać z przyprawami oraz oliwą. Włożyć do lodówki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Cukinię pokroić w ok. 1-2 cm kostkę. Paprykę pokroić w grube paski.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć kurczaka. Smażyć na sporej mocy grzania ok. 6 minut. Zdjąć z patelni.
Bakłażan odcedzić i przepłukać. Odsączyć z nadmiaru płynu na ręczniku papierowym.
Na tej samej patelni na łyżce oleju podsmażyć cebulę. Dodać pozostałe warzywa. Smażyć 8-10 minut. Od czasu do czasu mieszając. Chwilę na mocniejszej mocy grzania, a później na mniejszej pod przykryciem.
Dodać sparzone ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (odcisnąć je wcześniej z nadmiaru soku). Dodać też kurczaka. Smażyć bez przykrycia 10 minut. Doprawić w tym czasie solą, pieprzem, octem, świeżym lub suszonym oregano.