sos cukiniowo pomidorowy
pieczenie, pasztety, pasty kanapkowe przetwory sosy/dipy wegańskie WYTRAWNIE

Sos cukiniowo-pomidorowy. Do pizzy, wypieków i na bruschettę

sos cukiniowo pomidorowy

Ten sos to rewelacja. Na bazie cukinii i pomidorów. To gęsty sos, który idealnie sprawdzi się na pizzę (jako baza), do wytrawnych wypieków czy też na bruschettę. Świetny do słoików na zimę.

Składniki:

  • 2 szt. cukinii (560 g.)
  • 3 szt. pomidorów (ok. 550 g.)
  • 350 g passaty pomidorowej
  • 2 cebule (100 g.)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchew (ok. 110 g)
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili (lub innej ostrej papryczki)
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • sól
  • 4 łyżki oleju lub oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i drobno posiekać. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Na oleju lub oliwie podsmażyć cebulę (smażyć kilka minut na niedużym ogniu). Dodać startą marchew oraz cukinię, a także cukier i chili. Smażyć 10-15 minut.
  3. Dodać sparzone ze skórki, pokrojone i odsączone z nadmiaru soku pomidory. Smażyć kolejne kilka minut.
  4. Dodać passatę pomidorową. Gotować kolejne kilka minut. Doprawić ok. łyżeczką soli. Można go zblendować lub zostawić z kawałkami warzyw.
  5. Gotowy, gorący sos można rozdozować w wyparzone słoiczki na później. Lub przechowywać na świeżo w lodówce do 4 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *