Ten sos to rewelacja. Na bazie cukinii i pomidorów. To gęsty sos, który idealnie sprawdzi się na pizzę (jako baza), do wytrawnych wypieków czy też na bruschettę. Świetny do słoików na zimę.
Składniki:
- 2 szt. cukinii (560 g.)
- 3 szt. pomidorów (ok. 550 g.)
- 350 g passaty pomidorowej
- 2 cebule (100 g.)
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew (ok. 110 g)
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili (lub innej ostrej papryczki)
- 2 płaskie łyżki cukru
- sól
- 4 łyżki oleju lub oliwy
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i drobno posiekać. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Na oleju lub oliwie podsmażyć cebulę (smażyć kilka minut na niedużym ogniu). Dodać startą marchew oraz cukinię, a także cukier i chili. Smażyć 10-15 minut.
- Dodać sparzone ze skórki, pokrojone i odsączone z nadmiaru soku pomidory. Smażyć kolejne kilka minut.
- Dodać passatę pomidorową. Gotować kolejne kilka minut. Doprawić ok. łyżeczką soli. Można go zblendować lub zostawić z kawałkami warzyw.
- Gotowy, gorący sos można rozdozować w wyparzone słoiczki na później. Lub przechowywać na świeżo w lodówce do 4 dni.