łódeczki z ciasta z gyrosem
dania główne pizza WYTRAWNIE

Łódeczki pizzowe z gyrosem

łódeczki z gyrosem
pizza gyros
pizza gyros

Pizza w niecodziennej formie. Łódeczki z ciasta pizzowego porządnie nadziane kurczakiem gyros, oraz warzywami i serem. Obłędnie pysznie.

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (typ 00 lub 450)
  • 1 szklanka letniej wody (250 ml)
  • 13 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos:

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki dobrej jakości ketchupu
  • 1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie)

Nadzienie:

  • 450 g filetu z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól, pieprz czarny
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki kukurydzy
  • 180 g sera (120 g mozzarelli, 60 g gołda)
  • opcjonalnie: ostre papryczki np. jalapeno, peperoni

Sposób przygotowania:

Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawami. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju . Dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę oraz pokrojoną w krótkie paski lub kostkę paprykę. Smażyć jeszcze kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.

Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier i trochę letniej wody. Wymieszać do rozpuszczenia.

W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać oliwę z oliwek, pozostałą wodę oraz rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto i wyrabiać je kilka minut, aż powstanie elastyczna kula. W razie potrzeby doczynić niewielką ilość mąki. Gotowe ciasto przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę (do podwojenia objętości).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Z każdej formować łódeczkę. Wnętrze posmarować sosem, wypełnić kurczakowym wsadem, dodać trochę kukurydzy i posypać serem.

Piec w 200 stopniach (grzanie góra-dół) przez 10 minut. Następnie włączyć termoobieg i piec kolejne 7 minut, do rumianego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *