Pizza w niecodziennej formie. Łódeczki z ciasta pizzowego porządnie nadziane kurczakiem gyros, oraz warzywami i serem. Obłędnie pysznie.
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (typ 00 lub 450)
- 1 szklanka letniej wody (250 ml)
- 13 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki dobrej jakości ketchupu
- 1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie)
Nadzienie:
- 450 g filetu z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula czerwona
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól, pieprz czarny
- 2 łyżki oleju
- 2-3 łyżki kukurydzy
- 180 g sera (120 g mozzarelli, 60 g gołda)
- opcjonalnie: ostre papryczki np. jalapeno, peperoni
Sposób przygotowania:
Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawami. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju . Dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę oraz pokrojoną w krótkie paski lub kostkę paprykę. Smażyć jeszcze kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier i trochę letniej wody. Wymieszać do rozpuszczenia.
W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać oliwę z oliwek, pozostałą wodę oraz rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto i wyrabiać je kilka minut, aż powstanie elastyczna kula. W razie potrzeby doczynić niewielką ilość mąki. Gotowe ciasto przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę (do podwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Z każdej formować łódeczkę. Wnętrze posmarować sosem, wypełnić kurczakowym wsadem, dodać trochę kukurydzy i posypać serem.
Piec w 200 stopniach (grzanie góra-dół) przez 10 minut. Następnie włączyć termoobieg i piec kolejne 7 minut, do rumianego koloru.