Uwielbiam dania makaronowe, a do tego jestem ogromną fanką pomidorów, więc lazania bolognese to dla mnie danie idealne. Pierwszy raz robiłam to danie, wyszło pycha! Używanie piekarnika podczas upału to nie jest dobry pomysł, ale nie żałuję, bo było warto.
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- sól
- pieprz czarny
- 100 g sera Grana Padano
- 100 g mozzareli
- 50 g sera żółtego
- 12 płatków makaronu lazanii
- 1 łyżka masła
Sos beszamelowy: - 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml mleka
- szczypta pieprzu cayenne
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, a następnie pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Pomidory sparzyć ze skórki i pokroić w kostkę.
Na patelni, na maśle, podsmażyć cebulę. Dodać czosnek, chwilę smażyć. Dodać mięso mielone, słodką i ostrą mieloną paprykę, nieco pieprzu czarnego i soli. Smażyć kilka minut, aż mięso się zetnie i zmieni kolor.
Dodać pomidory. Smażyć kilka minut, aż pomidory puszczą sok, wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos nieco zredukuje. Na koniec doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Sos beszamelowy: w małym garnku rozpuścić 2 łyżki masła. Dodać 2 łyżki mąki pszennej. Smażyć chwilę, intensywnie mieszając, aby nie przypalić mąki. Zmniejszyć ogień i strużką dodawać mleko, intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Dodać szczyptę pieprzu cayenne. Gotować sos, mieszając, aż zgęstnieje i będzie miał gładką konsystencję.
Ser Grana Padano i żółty ser zetrzeć na tarce.
Na dno blachy o wymiarach ok: 22×30 cm. wylać kilka łyżek sosu beszamelowego. Tak, aby dno było pokryte cienką warstwą. Ułożyć 3 płatki makaronu lazanii, tak aby nieco na siebie nachodziły. Następnie wyłożyć kilka łyżek sosu bolognese. Polać kilkoma łyżkami sosu beszamelowego i posypać częścią sera Grana Padano i mozzarelli. Ułożyć kolejne płatki makaronu lazanii. Powtarzać czynności, aż powstaną 4 warstwy. Wierzch posypać żółtym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni ok. 35 minut.