śniadaniowe grzanki
przekąski śniadanie WYTRAWNIE zapiekanki

Grzanki śniadaniowe

grzanki śniadaniowe
grzanki śniadaniowe

To jest pyszne i urozmaicone śniadanie. Jeżeli znudziły się Wam codziennie śniadania i macie wrażenie, że codziennie jecie to samo, to te grzaneczki na pewno Was zadowolą. Proste, pyszne i można wyczyścić lodówkę z różnych otwartych produktów.

Składniki:

  • kilka kromek bułki paryskiej
  • spora garść żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz czarny
  • kilka plastrów szynki, salami, pieczonych filetów z kurczaka (lub inne ulubione)
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • kilka czarnych oliwek
  • świeże lub suszone oregano/bazylia

Sposób przygotowania:

Miękkie masło wymieszać z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Doprawić szczyptą soli i pieprzu. Powstałym masełkiem posmarować grzanki.

A teraz ułożyć składniki wedle upodobań. Wyłożyć pokrojoną szynkę, kurczaka, a następnie posypać serem. Salami najlepiej dać na wierzch żeby się ładnie przypiekło (szynka i kurczak by się wysuszyły, dlatego dajemy pod ser). Do tego jeszcze wyłożyć pokrojoną paprykę, pomidora i oliwki.

Niektóre grzanki są bez mięsa. Tylko czosnkowe masło i ser. A na wierzch pomidor.

Gotowe grzanki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach ok. 8 minut (bez termoobiegu). Świeże zioła najlepiej dać po upieczeniu.

Dzięki takiemu urozmaiceniu powstały różne smaki. Śniadanie było pyszne i ciekawe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *