Lato to idealny czas na jedzenie sałatek. Upały nie sprzyjają korzystania z piekarnika, czy wielogodzinnego gotowania w kuchni. Sałatkę robi się szybko, do tego jest lekka i pyszna.
Składniki:
- 1 głowka ulubionej sałaty
- 150 g sera feta
- garść czarnych oliwek
- 1/2 zielonego ogórka
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- 1-2 łyżki chrupiącego mixu do sałatek (można pominąć)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w cieniutkie półksiężyce, fetę w kostkę. Pomidorki przekroić na pół. Ogórka pokroić w kostkę lub półksiężyce.
W misce umieścić kolejno podartą w dłoniach sałatę, ogórka, odsączone z zalewy oliwki, cebulę, pomidorki i fetę.
W małej miseczce wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Powstałym sosem polać sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Wierzch posypać chrupiącym mixem. Sałatkę można również podać z czosnkowymi grzankami.