sałatka z fetą i oliwkami
sałatki wegetariańskie WYTRAWNIE

Grecka sałatka z fetą i oliwkami

sałatka z fetą i oliwkami
sałatka z fetą i oliwkami

Lato to idealny czas na jedzenie sałatek. Upały nie sprzyjają korzystania z piekarnika, czy wielogodzinnego gotowania w kuchni. Sałatkę robi się szybko, do tego jest lekka i pyszna.

Składniki:

  • 1 głowka ulubionej sałaty
  • 150 g sera feta
  • garść czarnych oliwek
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1-2 łyżki chrupiącego mixu do sałatek (można pominąć)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w cieniutkie półksiężyce, fetę w kostkę. Pomidorki przekroić na pół. Ogórka pokroić w kostkę lub półksiężyce.

W misce umieścić kolejno podartą w dłoniach sałatę, ogórka, odsączone z zalewy oliwki, cebulę, pomidorki i fetę.

W małej miseczce wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Powstałym sosem polać sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Wierzch posypać chrupiącym mixem. Sałatkę można również podać z czosnkowymi grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *