curry z kurczakiem
dania główne WYTRAWNIE

Curry z kurczakiem i ciecierzycą

Ciecierzyca super pasuje do kurczaka, jest naprawdę wyjątkowa, świetnie uzupełnia całość dania. Kiedyś zraziłam się do dań wytrawnych z mlekiem kokosowym, ale teraz znów je pokochałam. W tym daniu świetnie pasuje, a jego smak jest tylko lekko wyczuwalny.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 świeża papryka
  • 1 słoik ciecierzycy (250 g ciecierzycy po odsączeniu zalewy)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • świeża papryczka chili (lub w płatkach, lub mielona)
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • mała puszka mleczka kokosowego (165 ml)
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyścić i pokroić w ok. 1,5- 2 cm kostkę. W misce wymieszać mięso z solą, pieprzem, imbirem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, mieloną kolendrą, kurkumą, mieloną papryką słodką i ostrą oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Odstawić na czas przygotowywania pozostałych składników.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Paprykę pokroić w paski długości ok 5 cm.
  3. Na patelni, na oliwie lub oleju podsmażyć cebulę. Dodać czosnek, chwilkę smażyć. Dodać mięso. Podsmażać kilka minut, aż mięso się zetnie. Dodać świeżą paprykę, posiekaną papryczkę chili, oraz curry. Chwilę smażyć. Dodać mleko kokosowe, passatę pomidorową oraz odsączoną z zalewy ciecierzycę. Gotować ok. 10 minut, aż składniki ładnie się połączą, a mięso jeszcze dojdzie w środku. W między czasie doprawić solą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *