Cukiniowe łódeczki nadziane pysznym, aromatycznym farszem z mięsa mielonego. Pesto z suszonymi pomidorami dodało fantastycznego smaku. Wszystko do siebie rewelacyjnie pasuje.
Składniki:
- 3 cukinie (nieduże)
- 400 g mięsa mielonego z indyka (np. udźca)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 średni pomidor
- 3 łyżki pesto rosso (z suszonymi pomidorami)
- 50 g sera mozzarella
- 2/3 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- sól
- pieprz czarny mielony
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Można ją obrać lub zostawić ze skórką. Przekroić na pół. Środki cukinii wydrążyć.
- Natrzeć je oliwą lub olejem. Oprószyć pieprzem i solą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i piec 20 minut.
- Na patelni, na łyżce oleju lub oliwy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodać czosnek, smażyć jeszcze 1-2 minuty. Dodać mięso mielone, słodką mieloną paprykę. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż mięso się zetnie (ok. 8 minut).
- Pomidora sparzyć ze skórki i pokroić. Odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać do zawartości patelni. Smażyć ok. 5 minut.
- Dodać pesto. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien mieć dosyć gęstą konsystencję. Gdyby był zbyt rzadki, smażyć kilka dodatkowych minut.
- Na podpieczoną cukinię wyłożyć farsz. Wierzch posypać serem.
- Ponownie włożyć do piekarnika i piec w 170 z termoobiegiem 15 minut. Do ładnego zarumienienia.