faszerowana cukinia
dania główne WYTRAWNIE

Faszerowane łódeczki z cukinii

faszerowana cukinia
faszerowana cukinia
faszerowana cukinia

Cukiniowe łódeczki nadziane pysznym, aromatycznym farszem z mięsa mielonego. Pesto z suszonymi pomidorami dodało fantastycznego smaku. Wszystko do siebie rewelacyjnie pasuje.

Składniki:

  • 3 cukinie (nieduże)
  • 400 g mięsa mielonego z indyka (np. udźca)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średni pomidor
  • 3 łyżki pesto rosso (z suszonymi pomidorami)
  • 50 g sera mozzarella
  • 2/3 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Można ją obrać lub zostawić ze skórką. Przekroić na pół. Środki cukinii wydrążyć.
  2. Natrzeć je oliwą lub olejem. Oprószyć pieprzem i solą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i piec 20 minut.
  1. Na patelni, na łyżce oleju lub oliwy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodać czosnek, smażyć jeszcze 1-2 minuty. Dodać mięso mielone, słodką mieloną paprykę. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż mięso się zetnie (ok. 8 minut).
  2. Pomidora sparzyć ze skórki i pokroić. Odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać do zawartości patelni. Smażyć ok. 5 minut.
  3. Dodać pesto. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien mieć dosyć gęstą konsystencję. Gdyby był zbyt rzadki, smażyć kilka dodatkowych minut.
  4. Na podpieczoną cukinię wyłożyć farsz. Wierzch posypać serem.
  1. Ponownie włożyć do piekarnika i piec w 170 z termoobiegiem 15 minut. Do ładnego zarumienienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *