Pieczeń z mięsa mielonego, to świetna alternatywa dla kupnych wędlin. Można łączyć różne składniki i przyprawy i za każdym razem wychodzi nowe danie, nowe smaki, które się nie nudzą. Tym razem połączyłam mięso mielone z indyka z czerwoną soczewicą i warzywami.
Składniki:
- 800 g mięsa mielonego z indyka
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 jajko rozm. L
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Soczewicę dokładnie wypłukać, a następnie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić. Następnie wystudzić. Marchew i korzeń pietruszki obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Natkę pietruszki i szczypior drobno posiekać.
Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać starte warzywa, natkę i szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, soczewicę, słodką, mieloną paprykę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Całą masę dokładnie wyrobić dłońmi.
Keksówkę o wymiarach 13 cm x 24 cm, wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć mięsną masę, wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 60 minut. Jeżeli zastanawiacie się czy pieczeń na pewno się upiekła, wystarczy nakłuć ją w kilku miejscach i nacisnąć widelcem. Jeżeli wypływający tłuszcz jest klarowny, to pieczeń jest gotowa, jeżeli tłuszcz mętny to trzeba jeszcze dopiec.