pieczeń z indyka
pieczenie, pasztety, pasty kanapkowe Wielkanoc WYTRAWNIE

Pieczeń z indyka z soczewicą i warzywami

pieczeń z indyka
pieczeń z indyka

Pieczeń z mięsa mielonego, to świetna alternatywa dla kupnych wędlin. Można łączyć różne składniki i przyprawy i za każdym razem wychodzi nowe danie, nowe smaki, które się nie nudzą. Tym razem połączyłam mięso mielone z indyka z czerwoną soczewicą i warzywami.

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 jajko rozm. L
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Soczewicę dokładnie wypłukać, a następnie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić. Następnie wystudzić. Marchew i korzeń pietruszki obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Natkę pietruszki i szczypior drobno posiekać.

Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać starte warzywa, natkę i szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, soczewicę, słodką, mieloną paprykę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Całą masę dokładnie wyrobić dłońmi.

Keksówkę o wymiarach 13 cm x 24 cm, wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć mięsną masę, wyrównać.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 60 minut. Jeżeli zastanawiacie się czy pieczeń na pewno się upiekła, wystarczy nakłuć ją w kilku miejscach i nacisnąć widelcem. Jeżeli wypływający tłuszcz jest klarowny, to pieczeń jest gotowa, jeżeli tłuszcz mętny to trzeba jeszcze dopiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *