zupa grzybowa
Bez kategorii Boże Narodzenie wegańskie wegetariańskie WYTRAWNIE zupy

Zupa grzybowa

W tym  roku spontanicznie powstał pomysł, aby oprócz barszczu, zrobić też zupę grzybową. I mimo, iż fanką grzybów nie jestem, to jednak podjęłam się wyzwania ? zagłębiłam się w sieci w poszukiwaniu przepisów i rad i pierwszy raz w życiu przygotowałam zupę grzybową. Wyszła naprawdę bardzo dobra. Zjedliśmy ją z uszkami oraz makaronem łazanki. 

Składniki:

  • 60 g suszonych podgrzybków
  • 20 g suszonych borowików
  • 1 por
  • 1 mała cebula
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1. Grzyby dokładnie wypłukać, a następnie zalać w misce letnią wodą, tak aby wszystkie były przykryte wodą. Odstawić na kilka godzin do namoczenia. Najlepiej na całą noc. 
2. Do garnka przełożyć grzyby. Ostrożnie dodać wodę z moczenia grzybów, pozostawiając osad na dnie naczynia (on sprawiłby, że zupa miałaby gorzkawy posmak). Dopełnić wodą, tak do 2,5 litra objętości. 
3. Dodać obrane warzywa (nie trzeba ich specjalnie kroić, wystarczy na pół), listki laurowe i ziele angielskie, Gotować ok. 45 minut. 
4. Przecedzić zupę przez sitko. Część grzybów pokroić i z powrotem dodać do zupy. 
5. Doprawić solidnie solą i czarnym mielonym pieprzem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *