To nie jest zwykła tarta z jabłkami. Jej smak został wzbogacony o cytrusy, a dokładniej o sok z mandarynek. Dzięki temu zyskała dodatkowy aromat. Jabłka były duszone z całą laską cynamonu, co całkowicie zmienia smak, w porównaniu z suszonym cynamonem. Wydawać się może, że cała laska cynamonu to może być dużo, bo przecież mielonego dodajemy tylko trochę, jednak nic bardziej mylnego. Cała laska cynamonu ma zupełnie inne stężenie i smak. Można dodać nawet 2 sztuki. Z nadmiaru kruchego ciasta można wyciąć dowolne kształty i pięknie udekorować tartę na święta lub inną okazję. Tarta ta jest pyszna zarówno na początku, prosto wyciągnięta z piekarnika, kiedy jest chrupiąca, ale później po kilku dniach, kiedy jest miękka, to również jest pyszna, rozpływająca się w ustach.
Składniki (forma o średnicy 28cm):
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 0,5 szklanki cukru drobnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka (rozm, L)
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Nadzienie jabłkowe:
- 1,5-2 kg dowolnych jabłek
- 4 mandarynki
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 goździki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie, w zależności od kwaśności jabłek)
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać pokrojone na kawałki, zimne masło i cukier. Rękoma lub tępym nożem rozdrobnić masę tworząc, ala kruszonkę. Dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
- Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W garnku, lub na głębokiej patelni umieścić jabłka. Dodać wyciśnięty sok z mandarynek, laskę cynamonu, goździki, cukier waniliowy, kardamon, imbir. Całość smażyć, aż nadmiar soku odparuje, a jabłka lekko zaczną się rozpadać. W razie potrzeby dosłodzić do smaku. Wyłowić laskę cynamonu i goździki. Dodać jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wymieszać.
- Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. i wyłożyć nim formę do tarty (dno oraz boki). Z nadmiaru ciasta wyciąć gwiazdki lub inne dowolne kształty.
- Na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka. Na wierzchu ułożyć wycięte ciasteczka. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni na około godzinę.
- Upieczoną i wystudzoną tartę udekorować cukrem pudrem.