

Te kotleciki są naprawdę obłędne! Soczyste, mięciutkie mięso drobiowe w pysznej panierce. I to w niezwykłej panierce, spróbujcie sami!
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 65 g)
- 2 żółtka rozm. L
- 3 łyżki oleju
- 2 lekko kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- szczypta mielonego chili
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Filety oczyścić i pokroić w nieduże plastry o grubości maksymalnie 1 cm.

W misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki. Do marynaty włożyć mięso. Dokładnie wymieszać. Marynować 30-60 minut w lodówce.



Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju (tak, żeby całe dno było przykryte olejem). Smażyć na złoty kolor po ok. 2-3 minuty z każdej strony.