kotlety szu szu
dania główne WYTRAWNIE

Kotleciki szu szu

kotleciki szu szu
kotleciki szu szu

Te kotleciki są naprawdę obłędne! Soczyste, mięciutkie mięso drobiowe w pysznej panierce. I to w niezwykłej panierce, spróbujcie sami!

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 65 g)
  • 2 żółtka rozm. L
  • 3 łyżki oleju
  • 2 lekko kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta mielonego chili
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Filety oczyścić i pokroić w nieduże plastry o grubości maksymalnie 1 cm.

W misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki. Do marynaty włożyć mięso. Dokładnie wymieszać. Marynować 30-60 minut w lodówce.

Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju (tak, żeby całe dno było przykryte olejem). Smażyć na złoty kolor po ok. 2-3 minuty z każdej strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *