kotlety jajeczno brokułowe
dania główne wegetariańskie Wielkanoc WYTRAWNIE

Kotlety jajeczno brokułowe

kotlety jajeczno brokułowe

Bezmięsny obiad naprawdę może być pyszny! Kotlety jajeczno-brokułowe to świetna odmiana od tradycyjnych kotletów jajecznych. Są bardzo delikatne w środku, a chrupiące z zewnątrz. Mają też piękny kolor. Następnego dnia świetnie nadają się na kanapki. To także sposób na przemycenie warzyw, nawet jak ktoś nie przepada za brokułem.

Składniki (12 sztuk):

  • 6 jaj ugotowanych na twardo rozm. L
  • 1 surowe jajko rozm. L
  • 1/2 dużego brokuła lub 1 mały
  • 1 cebula
  • kilka gałązek szczypiorku lub koperku
  • 50 g startego żółtego sera
  • 2/3 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł umyć i podzielić na mniejsze kawałki (po kilka różyczek). Gotować 6-7 min w osolonym wrzątku. Odcedzić. Wystudzić. Posiekać drobno na desce do krojenia.
  2. Cebulę pokroić w dosyć drobną kostkę. Podsmażyć na łyżce masła, aby zmiękła.
  3. Jajka ugotowane na twardo po wystudzeniu, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojony brokuł, surowe jajko, ser, posiekany szczypiorek lub koperek, cebulę, sól, pieprz, oraz 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie wymieszać.
  1. Z gotowej masy uformować 12 kotlecików. W razie kłopotów z formowaniem, można zwilżyć dłonie w oleju i dopiero formować kotleciki. Każdy obtoczyć w bułce tartej.
  1. Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju (tak, aby dno było przykryte). Smażyć kotleciki na średnim ogniu po ok. 5 minut z każdej strony, aż się ładnie zarumienią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *