Bezmięsny obiad naprawdę może być pyszny! Kotlety jajeczno-brokułowe to świetna odmiana od tradycyjnych kotletów jajecznych. Są bardzo delikatne w środku, a chrupiące z zewnątrz. Mają też piękny kolor. Następnego dnia świetnie nadają się na kanapki. To także sposób na przemycenie warzyw, nawet jak ktoś nie przepada za brokułem.
Składniki (12 sztuk):
- 6 jaj ugotowanych na twardo rozm. L
- 1 surowe jajko rozm. L
- 1/2 dużego brokuła lub 1 mały
- 1 cebula
- kilka gałązek szczypiorku lub koperku
- 50 g startego żółtego sera
- 2/3 łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Brokuł umyć i podzielić na mniejsze kawałki (po kilka różyczek). Gotować 6-7 min w osolonym wrzątku. Odcedzić. Wystudzić. Posiekać drobno na desce do krojenia.
- Cebulę pokroić w dosyć drobną kostkę. Podsmażyć na łyżce masła, aby zmiękła.
- Jajka ugotowane na twardo po wystudzeniu, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojony brokuł, surowe jajko, ser, posiekany szczypiorek lub koperek, cebulę, sól, pieprz, oraz 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie wymieszać.
- Z gotowej masy uformować 12 kotlecików. W razie kłopotów z formowaniem, można zwilżyć dłonie w oleju i dopiero formować kotleciki. Każdy obtoczyć w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju (tak, aby dno było przykryte). Smażyć kotleciki na średnim ogniu po ok. 5 minut z każdej strony, aż się ładnie zarumienią.