burgery z buraka
dania główne wegetariańskie WYTRAWNIE

Burgery z buraka

burgery z buraka
burgery z buraka

Ostatnio wielokrotnie natrafiałam na przepisy z burgerami buraczanymi. A że ostatnio zmieniam swoją dietę w nieco bardziej roślinną, to postanowiłam spróbować. Naprawdę ciekawa alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Zwłaszcza do hamburgerów. Świetnie sprawdziły się także do obiadu, w towarzystwie smażonego kalafiora w bułce tartej.  

Składniki:

  • 400 g obranego buraka (ok 3-4 sztuki)
  • 150 g kaszy bulgur
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:
1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić.
2. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, koperek, natkę pietruszki, sos sojowy, nasiona słonecznika, surowe jajko, oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać. 
3. W dłoniach formować kotlety, a następnie układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

buraczane burgery

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ok. 35-40 minut. W połowie pieczenia przełożyć kotlety na drugą stronę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *