Paluchy pizzowe to rewelacyjny pomysł na przekąskę. Świetne na wspólne spotkania. Przepyszne na ciepło i ziemno. Mało przy nich pracy, jedynie potrzeba cierpliwości na wyrastanie ciasta drożdżowego.
Składniki:
- 400-420 g mąki pszennej typ 550 (do ciast drożdżowych)
- 17 g świeżych drożdży
- 65 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 30 g cukru (2-3 łyżki)
- 3 łyżki pesto calabresse
- 4 łyżki smażonych pomidorów (lub gotowego sosu pomidorowego)
- 120 g startego sera gołda
- 70 g chorizo
- 50 g szynki
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miseczki dodać łyżkę cukru, chwilę porozcierać łyżeczką. Po 2 minutach rozpuszczą się same. Wymieszać je z połową mleka.
- W misce wymieszać mąkę z solą. Dodać resztę cukru, mleka, rozpuszczone drożdże, jajko, oraz roztopione, letnie masło. Zagnieść elastyczne ciasto (zagniatać ok. 8-10 minut). w razie potrzeby dodać łyżkę dodatkowej mąki.
- Wyrobione ciasto pozostawić w misce. Przykryć folią lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkować w prostokąt o wymiarach 34 x 46 cm.
- Na połowie placka rozsmarować pesto, sos pomidorowy, rozłożyć równo pokrojoną w kosteczkę szynkę oraz chorizo. Posypać startym serem.
- Złożyć na pół (przykryć składniki częścią bez składników). Pociąć na ok. 2,5 cm paski.
- Każdy pasek dwukrotnie skręcić tworząc świderka. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 17-18 minut.