paluchy pizzowe
inne wypieki PIECZYWO przekąski Sylwester WYTRAWNIE

Paluchy pizzowe z chorizo

paluchy pizzowe
paluchy pizzowe z chorizo

Paluchy pizzowe to rewelacyjny pomysł na przekąskę. Świetne na wspólne spotkania. Przepyszne na ciepło i ziemno. Mało przy nich pracy, jedynie potrzeba cierpliwości na wyrastanie ciasta drożdżowego.

Składniki:

  • 400-420 g mąki pszennej typ 550 (do ciast drożdżowych)
  • 17 g świeżych drożdży
  • 65 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 30 g cukru (2-3 łyżki)
  • 3 łyżki pesto calabresse
  • 4 łyżki smażonych pomidorów (lub gotowego sosu pomidorowego)
  • 120 g startego sera gołda
  • 70 g chorizo
  • 50 g szynki

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki dodać łyżkę cukru, chwilę porozcierać łyżeczką. Po 2 minutach rozpuszczą się same. Wymieszać je z połową mleka.
  2. W misce wymieszać mąkę z solą. Dodać resztę cukru, mleka, rozpuszczone drożdże, jajko, oraz roztopione, letnie masło. Zagnieść elastyczne ciasto (zagniatać ok. 8-10 minut). w razie potrzeby dodać łyżkę dodatkowej mąki.
  3. Wyrobione ciasto pozostawić w misce. Przykryć folią lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
  1. Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkować w prostokąt o wymiarach 34 x 46 cm.
  2. Na połowie placka rozsmarować pesto, sos pomidorowy, rozłożyć równo pokrojoną w kosteczkę szynkę oraz chorizo. Posypać startym serem.
  1. Złożyć na pół (przykryć składniki częścią bez składników). Pociąć na ok. 2,5 cm paski.
  1. Każdy pasek dwukrotnie skręcić tworząc świderka. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 17-18 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *