szpinakowe kopytka
dania główne pierogi i kluski wegetariańskie WYTRAWNIE

Szpinakowe kopytka

szpinakowe kopytka

Szpinakowe kopytka, to świetne urozmaicenie tradycyjnych kopytek. Mają super kolor, oraz konsystencję. Przepyszne bezpośrednio po ugotowaniu, ale także odsmażane następnego dnia.

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 nieduże jajko
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 70-80 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 130 g mrożonego szpinaku (liście lub rozdrobniony)

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak rozmrozić. Jeżeli używacie liści to należy je zblendować. Rozdrobnionego nie trzeba blendować.
  2. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki, oraz szpinak. Dokładnie wymieszać masę.
  3. Przełożyć ją na stolnicę podsypaną mąką. Ciągle podsypując formować cienkie wałki. Odcinać kopytka.
kopytka ze szpinakiem
kopytka ze szpinakiem
  1. Gotować je porcjami, w dużej ilości osolonego wrzątku, z dodatkiem 1-2 łyżki oleju (dzięki temu, po ugotowaniu nie będą się ze sobą sklejały). Od wypłynięcia gotować 4 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *