Szpinakowe kopytka, to świetne urozmaicenie tradycyjnych kopytek. Mają super kolor, oraz konsystencję. Przepyszne bezpośrednio po ugotowaniu, ale także odsmażane następnego dnia.
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 1 nieduże jajko
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 70-80 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 130 g mrożonego szpinaku (liście lub rozdrobniony)
Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmrozić. Jeżeli używacie liści to należy je zblendować. Rozdrobnionego nie trzeba blendować.
- Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki, oraz szpinak. Dokładnie wymieszać masę.
- Przełożyć ją na stolnicę podsypaną mąką. Ciągle podsypując formować cienkie wałki. Odcinać kopytka.
- Gotować je porcjami, w dużej ilości osolonego wrzątku, z dodatkiem 1-2 łyżki oleju (dzięki temu, po ugotowaniu nie będą się ze sobą sklejały). Od wypłynięcia gotować 4 minuty.