ciasto alpejska pianka
desery NA SŁODKO

Mini torciki alpejska pianka

alpejska pianka
alpejska pianka

Pyszny deser, mini torciki bez pieczenia. Ciasteczkowy spód, śmietankowa pianka, oraz ganache czekoladowy. Konsystencja pianki jest naprawdę świetna. Deser można też przygotować z pucharkach lub szklankach. Proste mini torciki bez skomplikowanych składników.

Składniki (3 mini torciki):

  • 20 g masła
  • 50 g herbatników
  • 2 łyżeczki (7 g żelatyny)
  • 1 łyżka zimnej wody + 60 ml gorącej wody
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g czekolady (mleczna lub ciemna/biała)

Sposób przygotowania:

Herbatniki rozdrobnić w malakserze (można też włożyć je do woreczka i utłuc tłuczkiem). Dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać. Dno rantów wyłożyć masą ciasteczkową. Dobrze ubić. Włożyć do lodówki na czas przygotowania dalszych reszty składników.

Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody. Po 3-5 minutach dodać gorącą wodę. Wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić.

Śmietankę lekko ubić z cukrem pudrem (nie musi być sztywna). Dodać wystudzoną, płynną żelatynę. Zmiksować. Wylać na herbatnikowe spody. Ponownie włożyć do lodówki.

50 ml śmietanki podgrzać, aby była gorącą (nie gotować). Dodać posiekaną czekoladę. Po chwili wymieszać do całkowitego połączenia. Gotowy ganache wylać na wierzch deserów.

Schłodzić przynajmniej 2 h w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *