gofry
desery NA SŁODKO

Gofry

gofry z frużeliną truskawkową

Może podczas spaceru nad morzem skusiliście się na gofra z budki. Ja, to nawet nie raz! Ale te domowe są o niebo lepsze! Nie mają sztucznej waniliny i można dodać ulubione dodatki. Lekko chrupkie i jednocześnie pulchne w środku gofry. Po prostu obłędne! Podane z cukrem pudrem, oraz domową truskawkową frużeliną.

Składniki (ok. 10 gofrów):

  • 235 g mąki pszennej tortowej (1,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 85 g masła (1/3 szklanki)
  • 2 jajka rozm. L
  • 1 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Przepis na domową frużelinę truskawkową znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/fruzelina-truskawkowa/

Sposób przygotowania:

W misce zmiksować mąkę, proszek do pieczenia, żółtka jaj, mleko oraz roztopione, przestudzone masło.

W osobnej misce ubić białka jaj ze szczyptą soli. Dodać łyżkę cukru i jeszcze chwilę ubijać.

W dwóch porcjach dodać ubite białka do ciasta. Mieszać delikatnie łyżką do połączenia.

Gofrownicę posmarować olejem (tylko za pierwszym razem) i rozgrzać. Dokładnie wypełnić formę ciastem. Zamknąć i piec ok. 3,5-4 min. Po 3,5 minutach można zajrzeć jaka jest sytuacja.

Upieczone gofry studzić na kratce, aby pozostały chrupiące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *