Może podczas spaceru nad morzem skusiliście się na gofra z budki. Ja, to nawet nie raz! Ale te domowe są o niebo lepsze! Nie mają sztucznej waniliny i można dodać ulubione dodatki. Lekko chrupkie i jednocześnie pulchne w środku gofry. Po prostu obłędne! Podane z cukrem pudrem, oraz domową truskawkową frużeliną.
Składniki (ok. 10 gofrów):
- 235 g mąki pszennej tortowej (1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 85 g masła (1/3 szklanki)
- 2 jajka rozm. L
- 1 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Przepis na domową frużelinę truskawkową znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/fruzelina-truskawkowa/
Sposób przygotowania:
W misce zmiksować mąkę, proszek do pieczenia, żółtka jaj, mleko oraz roztopione, przestudzone masło.
W osobnej misce ubić białka jaj ze szczyptą soli. Dodać łyżkę cukru i jeszcze chwilę ubijać.
W dwóch porcjach dodać ubite białka do ciasta. Mieszać delikatnie łyżką do połączenia.
Gofrownicę posmarować olejem (tylko za pierwszym razem) i rozgrzać. Dokładnie wypełnić formę ciastem. Zamknąć i piec ok. 3,5-4 min. Po 3,5 minutach można zajrzeć jaka jest sytuacja.
Upieczone gofry studzić na kratce, aby pozostały chrupiące.