Pyszna, treściwa sałatka z panierowanym kurczakiem. Zdrowy posiłek z porcją umami. Idealna dla tych co chcą zdrowiej żyć, ale nie chcą rezygnować z pysznych smaków. Posmakuje każdemu. A wersja bez kurczaka będzie idealna dla wegetarian. Lekkie lecz sycące. Dobre na wakacjach, a także na wynos do pracy.
Składniki (2 porcje):
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu czarnego
- kilka łyżek bułki tartej
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
- olej do smażenia
Pozostałe składniki:
- 1 głowka ulubionej sałaty
- 10 szt. pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 zielonego ogórka
- 100 g śmietany kwaśnej 12 lub 18%, lub jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Kurczaka oczyścić i pokroić w paski. Wymieszać z przyprawami. Obtoczyć w rozkłóconym jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać warstwę oleju (tak aby dno było przykryte). Smażyć kawałki ok. 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu. W połowie smażenia poprzewracać kawałki na drugą stronę.
U misce umieścić podartą w dłoniach sałatę, półplasterki ogórka, paski papryki, oraz cienkie półksiężyce cebuli.
Na wierzchu wyłożyć usmażone kawałki kurczaka oraz pomidorki koktajlowe.
Sos: śmietanę lub jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu.
Przed podaniem wymieszać z sosem.