zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
dania główne makarony wegetariańskie WYTRAWNIE zapiekanki

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Smaczna, wegetariańska zapiekanka makaronowa. Idealne danie obiadowe. Szpinak i ser to pyszne połączenie.

Składniki (4 osobowa porcja):

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatałowej

Sos:

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 400 ml mleka
  • 200 g sera (mozzarella, cheddar, lub gołda)
  • szczypta pieprzu cayenne

pomidorki koktajlowe na wierzch (kilka sztuk)
400 g makaronu świderki

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek drobno posiekać. Na patelni, na maśle podsmażyć czosnek. Dodać zamrożony czosnek. Smażyć, aż szpinak się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje. Doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatałowej.
  2. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. W garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać mąkę. Smażyć minutę, cały czas mieszając. Dodać mleko, cały czas intensywnie mieszając. Dodać ser, pozostawiając 1/4 do posypania na wierzchu. Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając. Az sos zgęstnieje i będzie aksamitny. Na koniec dodać szczyptę pieprzu cayenne (1/4 łyżeczki).
  4. Szpinak wymieszać z makaronem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem beszamelowym. Wierzch posypać serem i ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  5. Zapiekać w 200 stopni ok. 20 minut, aż ser ładnie się zarumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *