Smaczna, wegetariańska zapiekanka makaronowa. Idealne danie obiadowe. Szpinak i ser to pyszne połączenie.
Składniki (4 osobowa porcja):
- 400 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatałowej
Sos:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 400 ml mleka
- 200 g sera (mozzarella, cheddar, lub gołda)
- szczypta pieprzu cayenne
pomidorki koktajlowe na wierzch (kilka sztuk)
400 g makaronu świderki
Sposób przygotowania:
- Czosnek drobno posiekać. Na patelni, na maśle podsmażyć czosnek. Dodać zamrożony czosnek. Smażyć, aż szpinak się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje. Doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatałowej.
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać mąkę. Smażyć minutę, cały czas mieszając. Dodać mleko, cały czas intensywnie mieszając. Dodać ser, pozostawiając 1/4 do posypania na wierzchu. Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając. Az sos zgęstnieje i będzie aksamitny. Na koniec dodać szczyptę pieprzu cayenne (1/4 łyżeczki).
- Szpinak wymieszać z makaronem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem beszamelowym. Wierzch posypać serem i ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
- Zapiekać w 200 stopni ok. 20 minut, aż ser ładnie się zarumieni.