kurczak w sosie porowym
dania główne makarony WYTRAWNIE

Kurczak w sosie śmietanowo-porowym

kurczak w sosie

Sosy do makaronu, to niekończące się możliwości łączenia różnych produktów. Tym razem przedstawiam wam propozycję, na kurczaka w aksamitnym, kremowym i jednocześnie intensywnym w smaku, sosie śmietanowo-porowym. Do tego kolorowy makaron i danie jeszcze bardziej zachęca do jedzenia.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 600g)
  • 1 por
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka przyprawy Warzywko 
  • sól, pieprz czarny
  • 1 łyżka masła
  • ulubiony makaron

Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawą warzywko i sporą szczyptą czarnego pieprzu (najlepiej świeżo mielonego).
2. Na patelni, na maśle podsmażyć kurczaka. Dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze minutę. 
3. Dodać poszatkowane w cienkie słupki, marchewkę. Przykryć pokrywką i dusić 5 minut. 
4. Dodać pokrojoną w grubą kostkę cukinię oraz pokrojoną w plasterki białą część pora. Dusić jeszcze kilka minut. 
5. Dodać śmietankę. Zagotować. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 
6. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *