Sosy do makaronu, to niekończące się możliwości łączenia różnych produktów. Tym razem przedstawiam wam propozycję, na kurczaka w aksamitnym, kremowym i jednocześnie intensywnym w smaku, sosie śmietanowo-porowym. Do tego kolorowy makaron i danie jeszcze bardziej zachęca do jedzenia.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 600g)
- 1 por
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka przyprawy Warzywko
- sól, pieprz czarny
- 1 łyżka masła
- ulubiony makaron
Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawą warzywko i sporą szczyptą czarnego pieprzu (najlepiej świeżo mielonego).
2. Na patelni, na maśle podsmażyć kurczaka. Dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze minutę.
3. Dodać poszatkowane w cienkie słupki, marchewkę. Przykryć pokrywką i dusić 5 minut.
4. Dodać pokrojoną w grubą kostkę cukinię oraz pokrojoną w plasterki białą część pora. Dusić jeszcze kilka minut.
5. Dodać śmietankę. Zagotować. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
6. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem.