Aromatyczny i doskonały sos śmietanowo- kurkowy. Niewiele składników, a efekt wspaniały.
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- 200 g świeżych kurek
- 200 ml śmietany 30%
- 1 nieduża cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- posiekana natka pietruszki
- sól
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Kurki dobrze opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Dokładnie osuszyć papierem ręcznikowym. Duże kurki pokroić na mniejsze kawałki, małe zostawić w całości.
Filety z kurczaka oczyścić w pokroić w kostkę. Oprószyć sola i pierzem. Na oleju, na sporym ogniu podsmażyć kurczaka przez kilka minut. Zdjąć z patelni.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na tej samej patelni na maśle podsmażyć cebulę. Dodać przygotowane wcześniej kurki i smażyć 5-7 minut.
Dodać śmietanę, kurczaka i gotować na niedużym ogniu ok. 10 minut.
Na koniec doprawić solą i pierzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem.