kurczak w sosie kurkowym
dania główne makarony WYTRAWNIE

Kurczak w sosie kurkowym

kurczak w sosie kurkowym

Aromatyczny i doskonały sos śmietanowo- kurkowy. Niewiele składników, a efekt wspaniały.

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 200 g świeżych kurek
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Kurki dobrze opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Dokładnie osuszyć papierem ręcznikowym. Duże kurki pokroić na mniejsze kawałki, małe zostawić w całości.

Filety z kurczaka oczyścić w pokroić w kostkę. Oprószyć sola i pierzem. Na oleju, na sporym ogniu podsmażyć kurczaka przez kilka minut. Zdjąć z patelni.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Na tej samej patelni na maśle podsmażyć cebulę. Dodać przygotowane wcześniej kurki i smażyć 5-7 minut.

Dodać śmietanę, kurczaka i gotować na niedużym ogniu ok. 10 minut.

Na koniec doprawić solą i pierzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki.

Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *