Hamburger, nie zawsze musi kojarzyć się z ociekającym tłuszczem kawałem wołowiny. Można zrobić wersję dużo zdrowszą, z plastrem pieczonego filetu kurczaka. Można go wyśmienicie doprawić, czego propozycję przedstawię poniżej.
Składniki:
- kilka plastrów pieczonego kurczaka (w linkach znajdziecie kilka propozycji jak go doprawić i upiec: filety gyros, filety curry-chili, filety rozmarynowe, paprykowe filety z czubrycą, filety w czerwonym curry) myślę, że każdy znajdzie swoje ulubione
- kilka bułek hamburgerowych
- kilka plastrów sałaty masłowej lub lodowej
- kilka ogórków kiszonych
- pomidor
- kilka plastrów sera
- ulubiony sos hamburgerowy lub ketchup
Sposób przygotowania:
1. Filety po upieczeniu pokroić w grube plastry.
2. Bułki przygrzać w piekarniku na złoty kolor, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub upiec własne).
3. Bułki przekroić na pół. Na dolnej połówce układać kolejno: plaster sera, liść sałaty, plaster mięsa, kilka plastrów ogórka, plaster pomidora, sos. Przykryć górną połówką.