drożdżówki z rabarbarem
drożdżowe inne wypieki NA SŁODKO wegetariańskie

Drożdżówki z rabarbarem

drożdżówki z rabarbarem

Domowe drożdżówki z owocami, możecie zrobić samodzielnie, kiedy tylko najdzie was ochota. Wystarczy mieć w zapasach świeże lub suszone drożdże i zdobyć ulubione owoce. Znacie ich skład i nie musicie jeść zbędnych polepszaczy. Co więcej, ciepłe drożdżówki, z jeszcze chrupiącą skórką, to niebo w gębie! Przepis podaję na 6 sporych drożdżówek. Można zrobić z podwójnej porcji, zwykle to robię gdy spodziewam się gości. 

Składniki (6 sporych sztuk):

  • 300-320 g mąki pszennej typ 550 (z mąki tortowej również wychodzą, jednak rekomenduję typ 550)
  • 150 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 małe jajko
  • 35 g masła
  • 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania 
  • 4-5 łodyg rabarbaru + cukier do smaku

Sposób przygotowania:
1. Świeże drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz połowę letniego mleka (ok. 30 stopni). Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić na 10-15 minut. Jeżeli korzystacie z suszonych drożdży, nie należy robić rozczynu, tylko od razu przejść do punktu 2. 
2. Mąkę przełożyć do miski. Dodać pozostały cukier, sól, pozostałe letnie mleko, drożdże (przygotowany zaczyn lub suszone), jajko, roztopione letnie masło.
3. Wyrabiać ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) przez 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ścian miski. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 h. 

4. Rabarbar umyć i pokroić w 2 cm. kawałki. Przełożyć do garneczka. Dodać 2-3 łyżki wody oraz cukier. Gotować ok. 5 minut, aby rabarbar lekko zmiękł. Może być to nawet mus z kawałkami rabarbaru. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
5. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiać na stolnicy oprószonej mąką. Podzielić na 6 części, każda ok 90g. 
6. W dłoniach rozpłaszczyć kulki w koła o średnicy ok 12 cm. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środku zrobić wgłębienie. Można to zrobić za pomocą dna kubka oprószonego mąką. 

7. Na środku drożdżówek, we wgłębieniach, wykładać po kilka łyżek farszu rabarbarowego. Może być go sporo, w końcu to domowa drożdżówka! Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.

8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni ok. 25-28 minut, na złoty kolor. Na ostudzone drożdżówki można zrobić lukier.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *