Pyszne, orzechowe, kruche ciasteczka z kawałkami czekolady. Wykonane na bazie masła z nerkowców, które przygotowałam sama (zblendowałam orzechy, aż do uzyskania masła orzechowego). Idealne ciasteczka do kawy.
Składniki:
- 130 g masła orzechowego z nerkowców
- 100 g zimnego masła
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 100g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 posiekanej czekolady (może być ciemna, mleczna lub biała)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto w dosyć jednolitą kulę.
- Włożyć na ok. 40 minut do lodówki.
- Z masy formować dosyć spore, lekko spłaszczone kulki. 12 kulek po 50 g każda. Lepiej zrobić grubsze kulki, gdyż podczas pieczenia nieco się spłaszczą.
- Piec w 180 stopniach ok. 18-20 minut.