Nadziewane, miękkie pierniczki. Im dłużej leżą tym stają się lepsze. Najpyszniejsze są dopiero po tygodniu, więc najlepiej upiec je nieco wcześniej.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 140 g masła
- 100 g cukru
- 100 g miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżki kakao
- marmolada do nadziewania pierniczków
Sposób przygotowania:
- W garneczku rozpuścić masło, cukier i miód. Wystudzić.
- W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz kakao.
- Dodać jajka, oraz roztopione masło (z cukrem i miodem). Zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na pół. Każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Parzyście wycinać identyczne kółka lub inne kształty.
- Na dolnych częściach umieścić po łyżeczce marmolady. Przykryć drugą połówką, starając się skleić brzegi.
- Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 12 minut.
- Wystudzone pierniczki można oblać czekoladą. Przechowywać je w zamkniętym pojemniku.