nadziewane pierniki
Boże Narodzenie ciasteczka NA SŁODKO

Nadziewane pierniczki

Nadziewane, miękkie pierniczki. Im dłużej leżą tym stają się lepsze. Najpyszniejsze są dopiero po tygodniu, więc najlepiej upiec je nieco wcześniej.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 140 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżki kakao
  • marmolada do nadziewania pierniczków

Sposób przygotowania:

  1. W garneczku rozpuścić masło, cukier i miód. Wystudzić.
  2. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz kakao.
  3. Dodać jajka, oraz roztopione masło (z cukrem i miodem). Zagnieść ciasto.
  4. Ciasto podzielić na pół. Każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Parzyście wycinać identyczne kółka lub inne kształty.
  5. Na dolnych częściach umieścić po łyżeczce marmolady. Przykryć drugą połówką, starając się skleić brzegi.
  6. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 12 minut.
  7. Wystudzone pierniczki można oblać czekoladą. Przechowywać je w zamkniętym pojemniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *