zapiekanka makaronowa z camembertem
dania główne WYTRAWNIE zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i camembertem

zapiekanka makaronowa
zapiekanka makaronowa

To wręcz restauracyjne danie. Przepyszne! Połączenia smaków w tej zapiekance są naprawdę bardzo udane. Mogą wydawać się banalne, ale razem tworzą idealną kompozycję.

Składniki (2 mniejsze naczynia żaroodporne lub 1 duże):

  • 200 g makaronu penne
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g twardego sera typu Grana Padano
  • 120 g sera camembert
  • sól, pieprz czarny
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 10 pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.

Brokuł podzielić na różyczki. Wrzucić na osolony wrzątek. Gotować ok. 6-7 minut. Odcedzić.

Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę lub nieduże paski. Dodać 1/2 łyżeczki soli, sporą szczyptę czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, oraz 1 łyżkę oliwy lub oleju. Wymieszać.

Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy lub oliwy. Podsmażyć kurczaka. Kilka minut na sporym ogniu.

W dużej misce wymieszać makaron z kurczakiem oraz brokułem. Przenieść do naczynia żaroodpornego.

W osobnej misce wymieszać śmietankę z jajkami, serem typu Grana Padano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli oraz pieprzu. Powstałym sosem zalać zawartość naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć pokrojony na kawałki ser camembert oraz połówki pomidorków cherry.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut.

zapiekanka z camembertem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *