piernikowa kostka
Boże Narodzenie ciasteczka NA SŁODKO

Kostka piernikowa

kostka piernikowa
kostka piernikowa
kostka piernikowa

Kostka piernikowa to mięciutki piernik przełożony marmoladą lub powidłami śliwkowymi. Podzielone na nieduże kawałki i oblane czekoladą. Pyszny świąteczny deser.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g cukru
  • 125 g masła
  • 250 ml mleka 2 lub 3,2%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • polewa: 100 g czekolady (mleczna lub ciemna) + 3-4 łyżki łyżki śmietanki 30%
  • dodatkowo: kilka łyżek marmolady lub powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

W niedużym garneczku umieścić masło, cukier, kakao, miód, powidła śliwkowe oraz przyprawę do piernika. Podgrzewać na niewielkiej mocy grzania, aż masło i cukier się roztopią (cukier nie musi się całkowicie rozpuścić). Zdjąć z grzania.

Ciepłą masę przelać do miski. Dodać sodę, rozkłócone jajka oraz mleko. Energicznie wymieszać.

Dodać przesianą mąkę. Wymieszać do połączenia.

2 keksówki lub jedną większą blaszkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut. Do suchego patyczka.

Upieczone ciasto wystudzić. Wystający grzbiet ciasta ściąć. Resztę przekroić na pół. Przełożyć cienką warstwą marmolady lub powideł. Pokroić na nieduże kwadraty lub prostokąty.

Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Oblać nią piernikowe kostki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *