Kostka piernikowa to mięciutki piernik przełożony marmoladą lub powidłami śliwkowymi. Podzielone na nieduże kawałki i oblane czekoladą. Pyszny świąteczny deser.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 130 g cukru
- 125 g masła
- 250 ml mleka 2 lub 3,2%
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 płaskie łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- polewa: 100 g czekolady (mleczna lub ciemna) + 3-4 łyżki łyżki śmietanki 30%
- dodatkowo: kilka łyżek marmolady lub powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
W niedużym garneczku umieścić masło, cukier, kakao, miód, powidła śliwkowe oraz przyprawę do piernika. Podgrzewać na niewielkiej mocy grzania, aż masło i cukier się roztopią (cukier nie musi się całkowicie rozpuścić). Zdjąć z grzania.
Ciepłą masę przelać do miski. Dodać sodę, rozkłócone jajka oraz mleko. Energicznie wymieszać.
Dodać przesianą mąkę. Wymieszać do połączenia.
2 keksówki lub jedną większą blaszkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut. Do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wystudzić. Wystający grzbiet ciasta ściąć. Resztę przekroić na pół. Przełożyć cienką warstwą marmolady lub powideł. Pokroić na nieduże kwadraty lub prostokąty.
Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Oblać nią piernikowe kostki.